Forum curia

Forum curia

2021. május 20. - Gentleman style

Blogom nevéül történelemtanári hivatásomat meg nem tagadva :) az ókori Róma legizgalmasabb helyének nevét választottam, ahol szerintem a legizgalmasabb szellemi élet zajlott.

Az ókori Róma köztársaság-korában a legfőbb döntéseket a Forum Romanum terén (annak épületeiben) hozták meg, mégpedig a szenátus tagjai előtt. Itt, a Curia Hostilia épületében vitatták meg a legfőbb kérdéseket és kiváló szónokok érveltek, izgalmas, szellemes disputákat folytatva. Itt tartotta szenvedélyes beszédeit többek közt Cicero (Kr.e. 106-43), Cato (Kr.e. 95-46) és Fabius Quintilianus is (Kr.u. 35-96).

De nem csak Rómában, hanem az ősi Hellászban is akadtak ragyogó elmék. Ilyen volt például Arisztotelész, Platón és Démoszthenész, a későbbi korokban pedig: Napóleon, Lincoln, Kossuth Lajos, Theodore Roosevelt, Churchill, Gandhi, Kennedy, Martin Luther King és Mandela. Mindannyian fantasztikus beszédeket adtak a világnak, csakúgy, mint a történelem nagy vitáiban szereplők. Történelemért rajongó emberként megfogott ennek szellemisége.

fejlec_masolata.jpg

***

süti beállítások módosítása