Mi várható április 8-a után?

2018. április 07. - Forum Curia

Már csak órák kérdése és kiderül a választások végeredménye. Számtalan mandátumbecslés látott már napvilágot, a legtöbb ezek közül a FIDESZ-KDNP egyértelmű győzelmét prognosztizálta. Ezek közül kettőt emeltünk ki a következő táblázatban - a Mediánét és a Republikonét (az előbbié a választásokhoz viszonyítva az utolsó előtti volt március 23-27 közti adatvétellel) - majd ezeket a becsléseket a 2014-es választási eredményekkel igyekeztünk összevetni, rögzítve saját prognózisunkat is:

forum_valasztasok.jpg

A Medián április 7 -én végzett legutolsó felmérése 2% -kal alacsonyabb (vagyis 44% -os) Fidesz, és 2% -kal magasabb, azaz 21% -os Jobbik szereplést jósolt. (A többi adat nagyjából hasonló lett a március végihez.) Akárhogyan is nézzük, minden közvélemény-kutató Fidesz győzelmet jósol 39 és 52 százalék közti elég nagy szórást mutatva előrejelzéseikben. Az azonban mindenképp meglepetés, hogy a részvételi arány várhatóan eléri majd a 70% -ot. (Ami szerintünk egyértelműen az ellenzéknek kedvez.) Eddig egyébként, 1990 óta a legmagasabb részvétel i arány 2002 -ben volt: 70,53% (akkor az MSZP-SZDSZ összefogás győzött), a második legtöbb: 68,92% (1994), legkevesebb: 56,26% (1998).

Kérdés azonban, hogy mi várható április 8-a után? Ha a papírformát vesszük alapul és a Fidesz győzelmével kalkulálunk, akkor biztosan számítani lehet a jelenlegi tendenciák folytatódására. Ennek 5 leginkább kiszámítható eleme a következő:

  • 1. --- Fokozódó EU ellenes retorika és migránsozás illetve Sorosozás
  • 2. --- Erősödő cenzúra és a média egypólusúvá alakítása
  • 3. --- A felsőszintű oktatásba kerülés vagyoni kiváltsággá tétele
  • 4. --- Az oligarcha elit tovább gazdagítása és a második, harmadik vagyoni kör kialakítása (politikai alapon)
  • 5. --- Teljes szembe fordulás az EU-val, tovább közeledés Putyinhoz

Ha viszont borulna a papírforma és magas részvétel mellett az ellenzéki pártok győznének, (melyet egyébként a magunk részéről nem tartunk elképzelhetetlennek) különleges helyzet állna elő. Ebben közös kormányzás mellett együtt kellene működnie olyan pártoknak, melyek a választást megelőzően nem igazán tudtak megegyezni fontos kérdésekben. Nem volna könnyű dolguk tehát, de lássuk be: nem is lehetetlen. Míg a kampány eleve verseny-helyzet, addig a közös kormányzás együtt megoldandó kihívást jelent számukra. A legfontosabb kérdésekben minden ellenzéki erő közös nevezőn van, ilyen a korrupció felszámolása, a uniós források - közpénzek produktívabb felhasználása (stadion építéseknél értelmesebb módon), a demokrácia megőrzése, az elszegényedés megállítása és a nagy ellátórendszerek (pl, egészségügy) szétesésének megállítása. 

A fő kérdés tehát milyen utat választ az ország? Április nyolcadikán este (vagy legalábbis néhány napon belül) kiderül, ahogyan az is, hogy körülbelül mire számítsunk az elkövetkező, újabb négy esztendőben.

forum_parlament.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://forumcuria.blog.hu/api/trackback/id/tr7013816202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kritikus 73 · https://kritikusa.blog.hu/ 2018.04.08. 17:14:29

Ha győzne az ellenzék, előbb-utóbb megoldanák az együttműködést. Bizonyos tárcákat a Jobbik, más tárcákat meg az MSZP, a DK, az LMP "vinne". Az biztos, hogy önmagában a lopások, korrupciós disznóságok leállítása előnyösebb helyzetet teremtene, mint egy újabb Fidesz korszak.

arabszopolibsik 2018.04.08. 17:45:00

@Scriptorius: ha kell az utcan foglaljuk vissza az orszagunkat.
Az orszag nem lehet az araboke.

Fritz Gerlich 2018.04.08. 17:58:12

@arabszopolibsik: ja persze. Csak úgy nyüzsögnek itt az arabok. Az elmúlt 30 napban 3 jött át a kerítésen, azokat is szerintem úgy húzták át a túloldalról. De ha nem volna kerítés, akkor sem jönne ide a kutya se. Nincs olyan marha migráns, aki ide vágynak, amikor 200 kilométerrel odébb hússzor magasabb jövedelem várja.

SGlass 2018.04.08. 18:15:50

@arabszopolibsik: Ennyit tudtok... arrogánsan fenyegetőzni, hazudni és lopni! Utcai zavargásokkal fenyegetsz bennünket magyar állampolgárokat, mert ki mertük nyilvánítani a véleményünket? :( Szégyen a létezésetek....

Forum Curia 2018.04.08. 19:11:58

Nagy kérdés: meg lesz e a 70% -os részvételi arány?!!! Esetleg megdől a 2002 -es 70,53% -os rekord?

Leooo 2018.04.08. 19:17:04

@arabszopolibsik: 'Az a természeti tény, hogy a Föld tengereiben a medúzák 600.000.000 évet túléltek agy nélkül, néhány emberszabású, ám takonygerincű ideghúros véglénynek teljesen indokolatlan önbizalomra adhat okot !'

morph on deer 2018.04.08. 21:44:07

@arabszopolibsik:
“ha kell az utcan foglaljuk vissza az orszagunkat.
Az orszag nem lehet az araboke.”

Akkor javaslom például az Al-Rasheed sugárutat Bagdadban, ott rengeteg arab van! Mikor kezded?

Hungryhorse 2018.04.09. 08:34:53

Hahahaha!
Nem jött össze, még soros pénzén sem.
A brüsszelita komisszárok támogatásával sem.
El kellene gondolkodnotok, már ha képesek vagytok erre egyáltalán.

Most lehetne esetleg pár évig szerény önkritika, hallgatás a hazudozás és magyargyűlölet helyett?

www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/l50.html