Baráti diktatúrák Eurázsiában

2018. március 20. - Forum Curia

Számtalan diktatúra működik Eurázsiában és valamilyen érdekes okból ezek legtöbbje baráti kapcsolatokat ápol az orbáni Magyarországgal. Ide tartozik a Lukasenko vezette Fehéroroszország, a Nazarbajev vezette Kazahsztán, az Aliyev vezette Azerbajdzsán, az Erdogan vezette Törökország, a Rohani vezette Irán, a Putyin vezette Oroszország és a Hszi Csin-ping vezette Kína, hogy csak a 7 legjelentősebbet említsük. Közös jellemzőjük a sajtó korlátozása, a választási törvények torzítása, a választások rendszeres elcsalása (már ha vannak szabad választások, ami Kínára speciel nem igaz) és legfőképp: egyetlen vezető sok-sok éve tartó diktatórikus uralma.

diktaturak_forum.jpg

A térkép tartalmi forrása: Freedom House

Nazarbajev már 27 éve a kazahok "bölcs" vezére, Lukasenko 24 éve van hatalmon, Putyin 18 éve uralja Oroszországot, Aliyev 15 éve diktál Azerbajdzsánban, Erdogan pedig szintén 15 éve diktátor a törököknél. Az iráni és a kínai vezetők (Rohani és Hszi Csin-ping) ugyan "csak" 5 éve gyakorolják a közhatalmat országaikban, az általuk kialakított rezsimek a nagyoknak is "dicséretére" válnak. Mint ismeretes Kína nem régiben szabadult meg az elnökválasztás nyűgétől (mely előtte sem volt éppen demokratikus, tekintve, hogy Kínában 1949 óta van kommunista egypártrendszer) most élethosszig tartóan vezetőjévé tette Hszi Csin-pinget.

Az orbáni vezetés erős vonzódást érez mindegyik említett ország rendszere felé, így kifejezetten baráti jó kapcsolatokat alakít ki velük. Putyintól kölcsönt kértünk és kaptunk plusz egy új atomerőmű felépítésének ígéretét (évtizedekig tartó eladósodással), Kínát és befektetéseit ezer módon csalogatjuk hazánkba, Kazahsztán már-már testvérország, hisz a kazakok állítólag rokonaink (WTF?), Erdogan pedig Orbánék példaképe, hiszen szerintünk példásan vezeti országát és amúgy ők is rokonaink. (Itt azért megjegyeznénk: ezen a téren beszéljenek csak a maguk nevében, mert nekünk ugyan sem a kazakok, sem a törökök nem rokonaink, az biztos.) Ami meg az azerieket illeti: nekik zokszó nélkül adtuk át 2004-ben a baltás gyilkosukat, aki Budapesten fejezte le (az álmában teljesen védtelen) örmény katonatársát. (Micsoda bátor ember.) Azóta sem derült ki, hogy milyen ígéret(ek) fejében adta át Orbán az azeri mészárost Aliyevnek. 

Az orbáni rendszer és az eurázsiai diktatúrák szoros kapcsolata nem véletlen: hasonló ideák, módszerek, eszmék és ellenségképek figyelhetők meg mindegyiknél. Orbán számára példaértékű, ahogyan Putyin és Erdogan kiiktatják politikai ellenfeleiket és a többi diktátor keménykezűségét is a legmagasabb elismeréssel illeti. A sok-sok évvel ezelőtt még demokráciáért politizálni kezdő, kommunizmust elítélő és az oroszok kivonulásért ágáló miniszterelnök igencsak messzire került hajdani önmagától: ma már éppen az oroszok a legjobb barátai és a kommunista Kína barátsága a legfőbb politikai cél számára. 

Ami pedig mindennek széleskörű hazai elfogadottságát illeti: ... az ijesztőbb, mint maga az alaphelyzet, sajnos ugyanis meglehetősen egyértelműen helyez el bennünket a demokráciák - diktatúrák térképén. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forumcuria.blog.hu/api/trackback/id/tr4813755434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Recensens 2018.03.20. 20:31:27

Napjaink országainak negyede diktatúra. A nemzetközi szervezetek 49 diktatúrát neveznek meg. Forrás: planetrulers.com/current-dictators/

Jelenleg Afrika nagy része és Ázsia többsége is diktatúrában él. A modern demokráciák Amerikára és Európára jellemzőek. De természetesen mindkét modell fokozatok szerint értékelhető, vagyis vannak fél demokráciák - demokráciák, illetve féldiktatúrák - diktatúrák. A kettő közt pedig ott vannak a korlátozott demokráciák (like Hungary) és az autokráciák (tekintélyuralmi rendszerek)

És tegyük hozzá a valódi diktatúráknak is vannak fokozatai: legvéresebb az Észak-Koreai rezsim, de nagyon durva a vietnami és szaúdi berendezkedés is, nem beszélve a diktátoruknak kiszolgáltatott afrikai államokról.

Kritikus 73 · https://kritikusa.blog.hu/ 2018.03.21. 18:51:08

A diktatúrák természetszerűleg megértik egymást, a diktátorok keresik a kapcsolatot egymással.