A jelenlegi magyar berendezkedés behatárolása és megnevezése

2018. március 18. - Forum Curia

Sokszor és sokan próbálták már megragadni a jelenlegi Fidesz-berendezkedés illetve Orbánizmus lényegét, hogy aztán egyetlen magvas terminus technikust alkotva rávilágítsanak a mai magyar rendszer egyediségére. Mert hogy egyedi és működőképes, az tagadhatatlan. Utánozni is próbálják már, elég, ha a lengyelekre gondolunk, vagy a nemzetközi porondon időnként hallható elismerő véleményekre (persze csak a másodvonalból). Működőképessége sem kérdéses, hiszen vannak sikerei az EU által is elismert érdemei, nem beszélve a folyamatos regnálás mellett sem csökkenő népszerűségéről. De miről is van szó igazából?

populizmus.jpg

Az orbáni rendszernek négy lényegi eleme van csupán, melyek közül első a vezérkultusz. A szisztéma ugyanis csakis Orbán által és Orbánnal működik. Ő teremtette, ő működteti és miatta is arat időről időre választási diadalt. Az utána következők gyakran váltakoznak: néha Lázárt, néha Rogánt, vagy Varga Mihályt, Kövért, Semjént, Navracsicsot halljuk megnevezni, "ügyeletes" másodiknak, de igazi helyettes és politikai örökös mai napig nincs (valószínűleg nem véletlenül). Orbán egyszerre pártvezér, ideológus, példakép és vallásalapító egyetlen személyben. Ő maga a Fidesz és ő maga az orbánizmus. Nélküle az egész szisztéma elképzelhetetlen és működésképtelen. 

A rendszer második lényegi eleme a nemzeti jelleg, melyet nagyon jó érzékkel és időben tett magáévá az Orbáni klientúra. A  magyarság számára ugyanis fontos dologról van szó, mely úgyszolván kihagyhatatlan egy komoly politikai szerepre törekvő párt "kelléktárából". Hozzátehetjük: pozitív a kifejezés megítélése, hiszen nagyon is szükség van saját arculatunk és hagyományaink tiszteletére, megőrzésére illetve közös "megünneplésére".

A harmadik, legfontosabb elem, a populizmus, melynek meghatározása még ma sem konszenzusos az értelmezők körében. Blogunk szerint a populizmus egy olyan politikai eszközt (és nem ideológiát) takar, mely egy adott politikai kör hatalomra kerülését és hatalmon maradását szolgálja a többségi akarat teljesítésének látszatát keltő, ám valójában önmaguk érdekeit szolgáló, megtévesztő politizálással. Inkább negatív, mint pozitív jelenség tehát, tömegek félrevezetésének magas szintre emelésével. 

Az orbáni berendezkedés negyedik elemét leginkább az "oligarchizmus" kifejezéssel lehetne leírni "-izmus" toldalékkal kialakítva egy eddig nem létező meghatározást. Oligarcha az ugyanis, aki gazdasági kulcspozíciókat és hatalmat birtokol, miközben politikai hatalommal is rendelkezik, azaz egyszerre van beleszólása az országos politikai ügyekbe (ország-vezetésbe) és a gazdaság működésébe. A Fidesznek kezdetektől egyértelműen deklarált célja egy olyan új gazdasági elit kialakítása, mely politikai megbízhatóság alapján szerveződik (kicsit a Horthy-korszak vitézi rendjére emlékeztető módon). Ennek az elitnek alkotják legfelső szintjét az oligarchák, alsóbb szintjeit pedig az oligarchákkal szoros érdekkapcsolatban álló vállalkozók, szerviensek és kiszolgálók.

Összegezve az eddig leírtakat kialakítható a bevezetőben említett meghatározás, vagy terminus technikus, mégpedig a következőképpen:

vezérközpontú nemzeti-populista oligarchizmus

A kifejezés tartalmazza az orbáni rendszer mind a 4 fontos elemét, vagyis az egész berendezkedés esszenciáját. Bővíthető persze újabb kifejezésekkel, de ha rangsoroljuk a jellemzőket és egy használható terjedelmű meghatározást akarunk kapni, akkor a 4 legkiemelkedőbb elemből ez a meghatározás tűnik a leginkább relevánsnak. 

A neofeudális nemzeti-barokk vezérközpontú kiteljesedésének vagyunk tehát éppen szemtanúi, mely április 8-án újabb 4 évet kapva vélhetően újabb "színekkel" gyarapodik majd. Kíváncsian várjuk, mert olyan kísérlet ez a XXI. században, melyre nem nagyon találunk példát a világban. ... Csak ne a bőrünkre menne.

A bejegyzés trackback címe:

https://forumcuria.blog.hu/api/trackback/id/tr3413750150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.18. 20:04:37

Jelenleg ez a megfelelő eszköz a liberalizmus elleni harcban.

STIRLITZ 2018.03.18. 22:06:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ---- a te kétdimenziós világodban, ahol minden fekete-fehér vagy jó és rossz, csak ez a két verzió létezik: liberalizmus és minden más. Naivan gyerekes látásmód, vagy inkább szánalmasan együgyű.

A poszthoz:

Ha egy rendszer beazonosítható és megfogható vagy legalább definiálható, akkor talán nem lehet messze a meghaladása sem. Épp csak a megfelelő emberek hiányoznak hozzá sajnos. Egyelőre legalábbis.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.19. 06:17:48

@STIRLITZ:

Sok dolog létezik. De jó és rossz a 2 véglet.

Aki szerint nincs jó és rossz, az gonosz vagy ostoba.

Kritikus 73 2018.03.19. 13:11:17

@Forum Curia: Jesszus ez a Birca mindig ilyen alacsony képességű volt?

NORAD 2018.03.19. 21:29:27

Szerintem nagyon találó és pontosan rávilágít a dolog lényegére. Éppen erről van szó!