A Fidesz veresége Hódmezővásárhelyen

2018. február 26. - Forum Curia

Vasárnap megtörtént az, amit csak nagyon kevesek hittek: Hódmezővásárhelyen, Lázár János városában, a vidék legfideszesebb településén (ahol 1990 óta nyer folyamatosan nagy fölénnyel Orbán pártja), vereséget szenvedett a kormánypárt. Ráadásul igen komoly és egyértelmű többséggel:

  • Márki-Zay Péter (független): 57,49%, 13 076 szavazat
  • Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP): 41.63%, 9 468 szavazat
  • Hernádi Gyula (független): 0,88%, 201 szavazat

A számok magukért beszélnek: a közel 23 ezer voksoló egyértelmű többsége nem kér tovább a Fidesz-vezetésből és egyértelműen új korszakot akar városában.

marki_zay.jpg

A 46 éves közgazdász (és villamosmérnök) 7 gyermekes és vallásos Márki-Zay Péter pedig, az alig 52 napos kampányában hitelesen tudta megígérni ezt a bizonyos új időszakot, mégpedig kiemelve a győzelme esetén megvalósuló félelem nélküliséget (demokráciát), a korrupció felszámolását, a vállalkozások támogatását, a fiatalok megsegítését, és új munkahelyek teremtését. (Sok egyéb mellett, így például a civilek biztatása, az építményadó megszüntetése, a szociálisan rászorulók védelme, az emberközpontú egészségügy kialakítása, a környezetvédelem megvalósítása, a történelmi hangulat megtartása és a közlekedés megújítása céljával.)

Az emberek pedig hittek, neki mert tiszta, pártsemleges homo novusként felül tudott emelkedni a hazai politikai élet mocskolódásain. Nem volt neki könnyű, mert a Fidesz mindent bevetett ellene: mozgósította a helyi egyházat (Németh László esperes templomi misén szólította fel a katolikus híveket arra, hogy a kormánypártra szavazzanak), a narancspárt hívei rágalmazó röpiratokat terjesztettek a városban azok neveivel, akik Márki-Zay Péter merészelik támogatni és végül rámenősen kampányolt a narancsos jelölt oldalán a kancellária-miniszter és maga Orbán Viktor is. Mégis veszített a Fidesz és győzött a józan ész, illetve a tisztesség. 

Fontos azonban kiemelni négy tanulságot:

  • 1. Az emberek a hitelességet és a tisztességet helyezik mindig előtérbe politikai döntéseikben, mégpedig érzelmi alapon meghozva a végső verdiktjüket. (Márki-Zay Péter nem az 52 nap alatt "összerakott" programjával nyert, az biztos.) 
  • 2. A hódmezővásárhelyi Fidesz vereség NEM a jelenlegi magyar ellenzék győzelme, kizárólag egyetlen emberé, aki meg tudta jeleníteni a becsületességet és a városért dolgozni akarás szándékát.
  • 3. Ha a választók számára két értékrend közötti választásra szűkül a döntés a voksoláskor, melyet a szavazólapokon két név testesít meg,  akkor hatványozott eséllyel húzzák azt a bizonyos "X" -et az új korszakot ígérő politikai erő mellé. Kifizetődő tehát az ellenzéki összefogás.
  • 4. A részvételi hajlandóság magas szintje kulcsfontosságú a Fidesz legyőzésében, hisz maga Lázár János mondta (még a választás estéjén), hogy ő is éppen annyi voksot szerzett legutóbb, mint most a Fideszes jelölt (9500), csak ő ennyi szavazattal győzni tudott. Vagyis a 45 ezres városban 9-10 ezer Fidesz szimpatizáns van már évek óta, akiket ezúttal az ujonnan mozgósitottak voksaival tudtak legyőzni.

A hódmezővásárhelyi választás számtalan más tanulságot is magában hordoz, melyeket remélhetőleg a pártok, elemzők, politológusok leszűrnek majd, de egy biztos: a lehető legjobbkor mutatta meg az ország számára, hogy igenis lehetséges átformálni a gondolkodást. Ahogyan Márki-Zay Péter fogalmazott: ha itt Vásárhelyen sikerült, akkor bárhol máshol is sikerülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://forumcuria.blog.hu/api/trackback/id/tr3213698442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2018.02.26. 23:18:50

Nem hiszem, hogy csak a jelöltről volt szó. Végre volt egy választás, ahol az emberek beállhattak egy ember mögé, valami ellenében. Nem kicsinyítem Márki-Zay érdemeit, mert ez attól független. Amiről vitatkozni lehetne, hogy mekkora azok aránya, akik a két domináns jelölt közül a függetlenre nem azért szavaztak mert ő aki, hanem mert ő az aki a fityiszes ellenében indult, láthatóan ellenében, nem mint a kiugrott álmaszopos. Illetőleg azért mert ő az aki végre összefogást képviselt a fityisz ellenében.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.02.27. 00:05:22

A Fideszben tegnap óta csúcsra jár a félelem a bukástól és az azutáni jól megérdemelt fegyháztól és teljes vagyonelkobzástól.

Ne engedjük egy percre se, hogy kiessenek ebből az állapotból, mindeki terjessze a környezetében hogy áprilisban le kell számolni Orbán diktátorral és sleppjével!

Ratyi Manó 2018.02.27. 06:10:30

CSAK A FIDESSZ!

ORBÁN VKTOR FOGY GYŐZNI!!!!

MEGINT ÉS MINDIG

$pi$ 2018.02.27. 06:43:50

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: "mindeki terjessze a környezetében"

És kire kell szavazni? Te melyik pártra szavaznál?

$pi$ 2018.02.27. 13:44:38

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: "A Fideszben tegnap óta csúcsra jár a félelem a bukástól és az azutáni jól megérdemelt fegyháztól és teljes vagyonelkobzástól."

Mondjuk ezt sem nagyon értem. Már hónapok óta nyomjátok, hogy a fidesz meg a zorbán mennyire retteg... de milyen diktatúra már, ahol a diktátor retteg? :D Ráadásul attól retteg, hogy demokratikus választásokon veszít?

De hát akkor kitől retteg, tőletek? Rettegést keltetek az emberekben? :)

Fritz Gerlich 2018.02.27. 17:56:56

@$pi$: Minden diktátornál elérkezik előbb utóbb az idő, hogy félni-rettegni kezd. Például a bukástól, az ezzel járó megaláztatástól, a felelősségre vonástól, illetve neve és családja bemocskolódásától. Ez lesz Orbán sorsa is. Ahogyan megbukott Tisza István, Horthy, Szálasi, Rákosi, Ceausescu, Szaddam Husszein, Kadhafi is. Idő kérdése csak.