Miért baj, hogy Havas könyvet írt Vonáról?

2017. december 07. - Forum Curia

Szabad, demokratikus országban bárki vállalkozhat arra, hogy könyvet ír és annak témáját - ha az nem törvénybe ütköző - maga választhatja meg. Havas Henrik, jó érzékkel a magyar politikai élet egyik leginkább karizmatikus alakjáról, Vona Gáborról írt könyvet, megismertetve bennünket a Jobbik vezetőjével, a politikus múltjával (monológok formájában) és jelenével, (interjúk formájában) illetve a néppártosodás felé való elmozdulásának okaival. Az összesen 238 oldalas mű, mely az "Újratervezés" címet kapta, Havas Henrik 27. könyve lett.

ujratervezes.JPG

Vona és Havas közös "projektje" egyelőre mindenhonnan csak a támadásokat kapja: az egyik oldal azzal vádolja Havast, hogy könyvével a balliberális értelmiség számára igyekszik elfogadtatni a radikális párt vezetőjét, míg a másik oldal szerint Vona ezzel a könyvvel és irányváltásával elárulja a Jobbik igazi identitását és eredeti ideológiáját, célrendszerét. Mindkét csoport téved. Havas a legkevésbé sem baloldali "figura" sokszor emlegetett politikai hovatartozása szerint korábban MDF -es volt, most pedig mint mérsékelt jobbközép értelmiségi, kritizálja a NER -t (legalább annyiszor elítélve például Gyurcsányt, mint Orbánt). A Jobbik irányváltásának kérdése már keményebb dió, amihez figyelembe kell venni, hogy CSAK a nemzeti radikális rétegek szavazataival nem tud egyetlen párt sem valódi tömegbázist kiépíteni, mert jellemzően a szélsőjobbos szimpatizánsok "csak" a társadalom 10-15% -át alkotják. Ha Vona és a Jobbik akkora támogatottságot szeretne, ami megközelíti a Fideszét, akkor "kénytelenek" nyitni a politikai közép felé és enyhíteni a szélsőséges retorikán. EZ az, amit Vona belátott és amit Havas megírt könyvében.

A két közéleti személyiség jelenleg támadások kereszttüzébe került: Havassal szemben most egy zaklatásai ügy van kibontakozóban (mit ad isten, hogy éppen most jött elő ez is), míg Vona Gábornak minden energiájával pártja megosztottságán kell dolgoznia, hiszen egyre többen a Jobbikban kifogásolják a néppártosodási út helyességét. Kérdés, hogy hogyan birkóznak meg kihívásaikkal és milyen lesz a könyv valódi fogadtatása, ha majd széles körben olvassák és alkotnak róla véleményt.

A közelgő választásokig a Jobbik tábor szedimentációja is végbemehet, melynek végén kiderülhet, hogy Vona pozíciója mennyire erős valójában a Jobbikban. Ha Novák Előd - Morvai Krisztina "fémjelezte" vezetői réteg és a hozzájuk közeledő megyei másodvonal egy része elég erőt és támogatottságot szerez magának, akkor simán elérhetik Vona távozását, ha pedig ez nem jön össze még mindig bekövetkezhet egy pártszakadás (láttunk már ilyet a történelemben). Ebben a megvilágításban a most megjelenő könyvnek különösen nagy a jelentősége, hiszen meggyőzheti a párttagokat (és régi harcostársakat) az új irányvonal helyességéről. Nem véletlen tehát az árulkodó cím: "újratervezés".

Összességében elmondható, hogy a Vona-Havas könyv nagyon is jó időben és jó érzékkel íródott egy zűrzavaros időszak kellős közepén, tisztánlátást célzó szándékkal. Meglátjuk sikerült e a páros terve és valóban érthetővé vált az, ami ma a Jobbikban és Vona Gábor fejében zajlik. Mi is kíváncsiak vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://forumcuria.blog.hu/api/trackback/id/tr6313452215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaspen 2017.12.07. 17:39:40

Szóval szabad és demokratikus országban élünk.

Ekrü 2017.12.07. 18:03:26

"Havas a legkevésbé sem baloldali "figura" sokszor emlegetett politikai hovatartozása szerint korábban MDF -es volt, most pedig mint mérsékelt jobbközép értelmiségi, "-Ez most vicc ugye? :))))
-Horn Gyula kormányában a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs ügyekkel megbízott címzetes államtitkára volt néhány napig 1995. november 1. és november 7. között. (hamarosan kiderült, hogy egyik jelöltje, Mihályi Endre sikkasztási ügybe keveredett. Havas emiatt a kinevezése után mindössze hat nappal stábjával együtt lemondani kényszerült.)
- 1999-től az RTL Klub munkatársaként dolgozott, legismertebb a Heti Hetes flegmatikus szereplőjeként volt.
-Az ATV televíziós csatorna Havas a pályán című közéleti vitaműsorát vezeti.
Hát persze...jobboldali...a Horn kormányban :))

nemecsekerno_007 2017.12.07. 18:23:33

Havas meglovagol egy hullámot és pénzt keres vele. Mások is csinálhatnák ezt, kevesebb lenne a rinya és több a pénz. Ne feledjétek 2020. Utána kevesebb lóvé jön

Han Solo. 2017.12.07. 19:27:41

@Ekrü: Havas államtitkár volt 6 napig? Tényleg?Orbán meg liberális volt évekig és Soros pénzén tanult Angliában, szintén evekig?

Periodista 2017.12.07. 19:30:54

@nemecsekerno_007: sok sok fideszes oligarchának van sok sok milliárdja ilyenekből a k*rva anyjukat. Már bocsánat.

Ekrü 2017.12.07. 20:31:50

@Han Solo.: Ha kicsit utánanéznél nem azért volt csak 6 napig államtitkár mert ,tovább nem vállalta,hanem mert olyan embert akart odavinni munkatársnak,aki sikkasztott,és miután kiderült le kellett mondania.Az között meg ,hogy valaki 18-20 évesen elnyer egy ösztöndíjat és kimegy tanulni meg a között ,hogy felnőtt fejjel szerepet vállal egy kormányban óriási a különbség.Kétlem,hogy a Horn kormányban államtitkár lehetett valaki jobboldali beállítottsággal.Azért hülyének ne nézzétek már az embereket...

blexpress 2017.12.07. 21:03:12

Havas egy igazi nagy F...sz se jobboldali se baloldali se semmi. Elmegy a sunyiba, megkapja a lóvét a Vonától, megkapja a lóvét az MSZP-től, és az Orbántól is.
Nem kell semmit sem belemagyarázni ebbe az emberbe.
Nekem ez a véleményem remélem nem vagyok egyedül.

Han Solo. 2017.12.07. 21:08:15

@Ekrü: Havas 6 napig volt államtitkár ezer évvel ezelőtt Hornéknál mely akkoriban Europa legelismertebb kormányai közé tartozott, viszont ma már nem balos. Ellenben Orban az ellen visel ma hadat, aki pénzelte tanulmanyait és komplett vilagnézetet váltott. Mindenki döntse el maga, melyik a gázabb. Ami meg a sikkasztast illeti, hagyjuk már. Orban mennyit is vallott be vagyonnyilatkozatában? 720 ezret? A cipője többe került. Te ne nézz hülyének másokat.

Lector Oris 2017.12.07. 23:16:40

@Han Solo.: nem kérdés melyik a gázabb :-)

Filmelemző 2017.12.10. 17:37:18

A Jobbik szakadása Vona maradása esetén kerülhet a lehetőségek közé.

Mizantróp. 2017.12.14. 16:04:30

@Filmelemző: nem lesz szakadás a Jobbikban, mégpedig azért nem, mert vagy változtat Vona (és akkor egyben maradva térnek vissza eredeti irányukhoz), vagy egyszerűen eltávolítják a párt éléről.