Miért vagyunk pesszimista nép?

2017. november 27. - Forum Curia

magyar_pesszimizmus.jpgÉrdekes és sokak szerint érthetetlen tény: a magyar egy híresen pesszimista nép Borúlátó az életfelfogásunk, szomorú a himnuszunk, csúcstartók vagyunk az öngyilkosságok számában és többnyire negatívan nyilatkozunk, ha a jövőnkről (saját vagy országunk jövőjéről) kérdeznek bennünket.

Ennek okait már többen kutatták és számtalan indoklást is olvashattunk a témában. Az egyik legtöbbet emlegetett tényező mindig is a történelem volt, mely a lehető legóvatosabban megfogalmazva is meglehetősen viharosnak tekinthető. De tényleg annyira sikertelen lett volna évezredes históriánk, mint gyakran hangoztatják? A válasz: nem, legalábbis nem egészében véve. Nézzük sorban, röviden.

A honfoglalás 895 -től kezdődően igenis sikertörténetnek tekinthető, hiszen törzseink akadálytalanul telepedtek le a Kárpát-medence keleti felében, majd 900 -ban a Dunántúlt és a Felvidéket is megszereztük magunknak, sőt meg is tudtuk védeni területeinket a 907-ben elpusztításunkra érkező németekkel szemben. Ez a bizonyos "megvédés" volt a korai magyar történelem legdicsőbb eseménye, a pozsonyi csata. Egész Európa megdöbbent a magyar sereg győzelmén, mely többszörös túlerőt szorított ki szállásterületeinkről. Ezzel az ütközettel bizonyítottuk erőnket, létjogosultságunkat és elvitathatatlan helyünket Európa közepén.

Következett az Árpád-kor, melynek három évszázada alatt (1000-1300) hódításokkal bővítettük országunkat, megszerezve például Horvátországot (1091-ben). Később ugyan nemzeti király-dinasztiánk kihalt (1301) és különböző más uralkodócsaládok sarjai kerültek trónunkra (Anjou, Luxemburgi, Jagello), a XIV. század újabb felvirágzást hozott a gazdag magyarországi aranybányák feltárását követően. A felemelkedés töretlenül folytatódott és csúcspontját a Hunyadiak idején érte el. Hunyadi János bravúros győzelmeket aratott a török felett, melyeket a nándorfehérvári diadal koronázott meg, majd következett Hunyadi Mátyás, aki valódi európai nagyhatalommá tette hazánkat. Híres fekete seregével meghódította még Ausztria egy részét és Bécset is. 

Erre az időre már 500 évnyi dicső történelmet tudhatott maga mögött a magyarság, ami a kontinens legsikeresebb népei közé sorolt bennünket. A nagy pesszimizmus, mellyel históriánkat jellemezzük, erre a bizonyos első fél évezredre egyáltalán nem volt igaz. Később sajnos a XVI. századdal egy válságos időszak következett, mely kudarcokkal volt terhes (pl. mohácsi vész) és egy időre török béklyóba kényszerítette népünket (bár közben diadalokban is volt részünk, pl. egri győzelem 1552-ben) végül leráztuk az oszmán rabságot és a második mohácsi csataként emlegetett dicsőséges nagyharsányi csata (1687) győzelmével újra a keresztényi fejlődés útjára léphettünk.

Következett a Habsburg uralom kora, melynek már kezdetén, II. Rákóczi Ferenc fejedelmünk vezetésévek kiharcoltuk nemzeti jogaink elismerését. Később bár részei maradtunk a Habsburgok birodalmának, egészen a napóleoni időkig biztosítani tudtuk együttműködésüket. A reformkor majd az 1848/49 -es forradalom illetve szabadságharc összességében sikert hozott: hiszen kivívtuk követeléseink teljesítését. A dicsőséges tavaszi hadjáratban például sorozatos győzelmekben vertük meg az osztrákokat (1849 április-május) és csak az orosz cári beavatkozás tudta térdre kényszeríteni a magyarokat. Alig 18 évvel később (1867) Bécsnek el kellett, hogy fogadnia, hogy kiegyezzen velünk, különben nem tarthatja meg nagyhatalmi státuszát. 

A XX. század sajnos traumák sorozatát hozta: a vesztesek közt fejeztük be az első világháborút, majd vörös és fehér terror pusztította országunkat és el kellett viseljük a trianoni békediktátum vérlázító igazságtalanságát is. Ugyanakkor példátlan gyorsasággal álltunk talpra 1920 és 1940 közt, egy erős, stabil, fejlődésre képes Magyarországot teremtve. Következett a második világháború, melyben együtt véreztünk Európa népeivel, sajnos megint a rossz oldalon harcolva. A háború után a Kádár-korszak puha diktatúrát hozott (mi voltunk Kelet-Európában a "legvidámabb barakk") de a rendszerváltás egy működőképes, modern, demokratikus Magyar Köztársaságot hozott létre.

Végső mérleget vonva tehát: a magyar történelem 895 és 2017 közti 1122 évéből csak az utolsó 100 volt kudarcokkal "tarkított", az azt megelőző négy évszázadban (1500-1900) sikereink és vereségeink egyaránt előfordultak, míg az első 500 esztendő egyértelmű sikerekkel, győzelmekkel, diadalokkal és hódításokkal telt. Meg kell(ene) tanulnunk észrevenni és értékelni sikereinket is.

Kölcsey Ferenc 1823 -ban a reformkor szellemi pezsgése előtti Habsburg elnyomás időszakában, I. Ferenc császár uralma idején írta a Himnuszt, melynek hangvételére rányomta bélyegét azoknak a bizonyos éveknek a kétségbeesése, miközben felcsillan már benne a nemzeti ébredésnek is a reménye. Így hangulata egyszerre borús és reménykedő. Ugyanakkor nekünk, magyaroknak nem feltétlenül lenne muszáj folyton borongósnak és pesszimistának lennünk. Tény, hogy az utolsó évszázad nem adott sok okot a bizakodásra, a történelmen, mint hangulat-meghatározó tényezőn ideje lenne talán túltekintenünk.  

*** 

A bejegyzés trackback címe:

https://forumcuria.blog.hu/api/trackback/id/tr9013398191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2017.11.27. 22:05:15

Azért történelmünk számtalan kudarca és tragédiája mellett a jelenkor is hozzátesz sokat a pannon pesszimizmushoz. Örökké le vagyunk maradva Nyugat-Európától, de most már közvetlen szomszédainktól is.

Terézágyú 2017.11.28. 11:06:03

"A felemelkedés töretlenül folytatódott és csúcspontját a Hunyadiak idején érte el. Hunyadi János bravúros győzelmeket aratott a török felett, melyeket a nándorfehérvári diadal koronázott meg, majd következett Hunyadi Mátyás, aki valódi európai nagyhatalommá tette hazánkat."

Nono... Mátyás éppen azért lehetett király, mert előtte zavaros viszonyok voltak, gyenge királyok, túl erős főurak stb.

Másrészt Mátyás hiába volt ügyes, ha halála után összeomlott az egész "birodalom", és még gyengébb királyok, és még erősebb főurak jöttek...
Vagyis Mátyás sem tudott igazából "építeni" semmi tartós dolgot...

s 2017.11.28. 11:26:39

"a történelmen, mint hangulat-meghatározó tényezőn ideje lenne talán túltekintenünk"

Pillanatra megijedtem, miközben olvastam. Azt hittem a vége másként fog alakulni. Valahogy így: a történelmen, mint hangulat-meghatározó tényezőn ideje lenne talán változtatnunk.
Mert erre is volt példa, nem is egyszer.

Csicseri 2017.11.28. 11:49:20

Sajnos nem ilyen szép a történet. A Tatárjárás és a török megszállás igen durván megtizedelte a magyar nyelvű népességet, amely számos más etnikai csoport betelepítését vonta magával, és ez rengeteg későbbi konfliktushoz, végül Trianonhoz vezetett. A lengyelek például százhúsz éve kb ugyanannyian voltak, mint a magyarok, mára kb négyszer annyian vannak.
Szóval az elmúlt 500 de különösen az elmúlt 100 évben nagyon sz*pórolleren van az ország, és sajnos jelenleg sem sokkal jobb a helyzet.
Ettől függetlenül tényleg jó lenne pozitívabban állni az élethez, vannak akik rosszabb körülmények közt is kitartanak, például a kurdokkal most sem cserélnék.

Terézágyú 2017.11.28. 11:55:09

@Csicseri:
"A Tatárjárás és a török megszállás igen durván megtizedelte a magyar nyelvű népességet, amely számos más etnikai csoport betelepítését vonta magával"

Ez kétségkívül igaz, de valójában előtte se voltunk olyan sokan, hogy "belaktuk" volna a Kárpát-medencét... Tatárjárás stb. nélkül is folyt volna a betelepítés, mint ahogyan a szászok vagy éppen a románok jöttek is...
És ha már a pószter is büszkélkedik pl. Horvátország elfoglalásával - hát ezzel is is idegenek kerültek be az országba...

2017.11.28. 11:59:33

A magyarokkal majdnem mindig kicsesztek. Mondjuk a Hunyadiak után mindig idegen erők irányították az országot. A magyar ember, a magyar föld feláldozható volt a Nyugat szemében, Bécset védte a törökkel szemben. Amit megtermelt a magyar, abból Ausztria gazdagodott, a sorozott magyar katonákat elvitték mindenfelé harcolni Európába, olyan háborúkba, amikhez a magyarnak semmi köze nem volt.
A magyar nép sose tudott gyarmatosítani más népeket, ezért le is maradt a tőkefelhalmozásban. Ellenkezőleg: a magyar egy kvázi gyarmati nép lett, előbb Habsburg, majd orosz alávetettségben.
Nem sok oka van az optimizmusra egy ilyen népnek.
Az ország lehetőségeihez, termeléséhez képest mindig is rosszul élt a magyar. Ma is kitalicskázza a multi a profitot a brüsszeli elit által alkotott jogi és politikai hátteret kihasználva.

Az se emeli a jókedvet, hogy a 17-18. században befogadott román, szerb jöttmentek a 20. században megcsonkították az országot.

A magyarnál realistább nép kevés van. Nincs hurráoptimizmus, de nincs bullshitelés se.

Az uráli nyelvcsaládhoz tartozó nyelve meg elszigeteli a környező népektől.

2017.11.28. 12:09:15

@Terézágyú: a török pusztítás előtt érkezett elemeket zömmel be tudta olvasztani a magyarság.
A török után betelepített román, szerb lakosság viszont zömmel nem vált magyarrá, mert nem Magyarországra, hanem a Habsburg Birodalomba települtek be. A Habsburgok meg abban voltak érdekeltek, hogy kihasználják egymás ellen a nemzetiségeket. Ez vezetett Trianonhoz. Horvátországot meg úgy vonta ellenőrzése alá a Magyar Királyság, hogy betartotta azt a megegyezést, hogy Horvátországba nem telepít magyarokat és a horvát nemességet tiszteletben tartja. Ezért is van az, hogy a magyarok és horvátok nem gyűlölik egymást különösebben. Horvátország elszakadásat még a legnagyobb Trianonon kesergők se élik meg tragédiaként.

Willkommenskultur 2017.11.28. 12:09:57

nem vagyunk pesszimista nep, aki nem olvassa ja sajtot viidam

a sajto pesszimista hat nem kell olvasni oszt kesz

Terézágyú 2017.11.28. 12:18:42

@karandash:

A románok jócskán a török hódítás ELŐTT jöttek Erdélybe. Már a 13. században.
Ahol már voltak szászok, és ahova II. Endre behívta a német lovagrendet. Aztán ezeket kizavarta, mert német országot akartak csinálni Erdélyben. Ahogy a kizavarásuk után a kelet-Poroszországban is...

A szerbek is itt voltak előbb: amikor a törökök elfoglalták Szerbiát, akkor a szerb uralkodó a magyarországi BIRTOKAIra költözött (amit a magyar királyok adományoztak neki sokkal korábban), és hozta magával az alattvalóit is...

Hogy a magyarok és a horvátok nem gyűlölik egymást, az nagyon helyes - ámbár én is hallottam már, hogy magyar kocsikat megdobálták kővel Horvátországban, főleg a nagymagyarországos matricásokat... És hát tény és való: a Nagy-Magyarország matrica azt is jelenti: Horvátország is Magyarország...

"Horvátország elszakadásat még a legnagyobb Trianonon kesergők se élik meg tragédiaként. "

Pedig bele lehetne gondolni, hogy a két ország között a határ annak idején nem a Dráva volt, hanem jóval délebbre a Száva... Ha nem hódítjuk meg Horvátországot, talán még ma is ott lenne a határ...

Csicseri 2017.11.28. 12:24:38

@Terézágyú: Ez nem egészen igaz. A tatárjárás előtt már egy expanzió indult meg Moldova felé, magyar népességkiáramlással. Később még a Hunyadiak alatt is folytatódott ez. A 17. századig jelentős létszámban éltek magyarok a mai Moldva és Moldova területén. Azt hiszem egész máshogy alakulhatott volna a történelem, ha ezt a török/tatár terjeszkedés nem semmisíti meg.

Terézágyú 2017.11.28. 12:28:29

@Csicseri:
??? Olyan sokan voltunk, hogy terjeszkedtünk volna keletre????
Ezt honnan veszed?

És a a török/tatár terjeszkedés semmisítette meg a moldovai magyarokat???

Willkommenskultur 2017.11.28. 12:31:37

@Terézágyú: romanok nem is voltak a 19. szayadig nehogy mar beszopd a roman propagandat

vlach pasztorok voltak ottan, minden volgyben mas nyelven beszeltek es voltak 100an, mint Svajcban kb. birka is tobb volt ott

Sir Galahad 2017.11.28. 12:33:24

Szerintem ebben bőven benne van az, hogy a magyarokba eddig azt sulykolták, hogy bűnös nép, hogy a magyarok a hibásak a holokausztért, Trianonért stb. A ma élő középkorosztály úgy nőtt fel, hogy már az iskolában is ez volt a szemlélet, és utólag ezen nehéz változtatni - pláne úgy, hogy még mindig vannak, akik ezt a régi vonalat erőltetik az emlékezetpolitikában.

chrisred 2017.11.28. 12:52:00

@Csicseri: Mivel 120 éve nem létezett Lengyelország, elég bonyolult megmondani, hogy hány lengyel nemzetiségű élt Németországban, Oroszországban és a Monarchiában. Annyit tudni, hogy 1945 után, amikor kialakult a jelenlegi Lengyelország, a 29 millió lakosból mintegy 20 millió volt lengyel.

chrisred 2017.11.28. 12:53:41

@Sir Galahad: A ma élő középkorosztály azt a szemléletet kapta, hogy az uralkodó osztály volt felelős Trianonért.

nemecsekerno_007 2017.11.28. 13:00:38

Hát a Kádár-rendszernél kevés dolog volt kártékonyabb a XX. Században és sajnos a mai napig hat. A pozitív hozzáállás erősítésére viszont tényleg nagy szükség lenne. Tudom, hogy megosztó téma de a foci EB alatt tapasztalható pozitív energiák nagyon jót tennének nekünk.

Terézágyú 2017.11.28. 13:00:48

@Sir Galahad:

"a magyarokba eddig azt sulykolták, hogy bűnös nép, hogy a magyarok a hibásak a holokausztért"

Az egész holokausztért??? Ezt hol olvastad?

Magyar állampolgárok holokausztjáért természetesen terhel felelősség egy jó pár magyart...

@chrisred:
"A ma élő középkorosztály azt a szemléletet kapta, hogy az uralkodó osztály volt felelős Trianonért."

Hát, az uralkodó (osztály)nak van befolyása a történelemre, a politikára, tehát ha rosszul befolyásolta, vagy nem befolyásolta, vagy éppen nem is vette észre, hogy befolyásolnia kellene, akkor bizony...

Pl. hogy a Rákóczi család valamelyik tagja morva parasztokat telepített a Kassa környéki birtokaira - 100 évvel később azért lett az a környék szlovák többségű...

Willkommenskultur 2017.11.28. 13:20:39

@Sir Galahad: aki uralja a jelent, az uralja a multat

orbaneknak van ereje atirni a multat, ideje eleg a kadarista tortenelembol

erol 2017.11.28. 13:23:34

@Willkommenskultur: "orbaneknak van ereje atirni a multat"
És ez jó vagy rossz?

chrisred 2017.11.28. 13:25:01

@Terézágyú: Egyenesebb következmény Trianonhoz a krími háború és Königgrätz után pusztulásra ítélt Habsburg birodalommal történt kiegyezés.

Willkommenskultur 2017.11.28. 13:25:17

@erol: ez jo a kadarista tortenelemszemlelet szerint a magyar bunos nemzet

oszt az mar uncsi

Willkommenskultur 2017.11.28. 13:30:25

@Terézágyú: "Magyar állampolgárok holokausztjáért természetesen terhel felelősség egy jó pár magyart..."

Miert? Kezdjuk ott h a migriket be se kellett volna engedni.

Folytassuk ott h a vonatra pakolas miota holokauszt? Normalis dolog az amcsik is megcsinaltak otthon a japanjaikkal, erre kadar fiai a mainnapig hazudnak vmi hazai holokausztot vagy mit.

Terézágyú 2017.11.28. 14:09:02

@chrisred:
Hát, ez is egy örök vita. Nyilván a kiegyezés egy reálpolitika volt, az elkövetkezendő 1-2 évtizedre jót hozott, csak aztán...

Sir Galahad 2017.11.28. 14:09:54

@Terézágyú: Nem emlékszem pontosan, de valaki azt nyilatkozta, hogy a magyarokat a holokausztban még a németeknél is nagyobb felelősség terheli, mert a németek legalább bűnbánatot tartanak azóta is, a magyarok meg nem. Talán Kertész Imre volt, de nem vagyok benne biztos.

Terézágyú 2017.11.28. 14:12:56

@Sir Galahad:
"mert a németek legalább bűnbánatot tartanak azóta is, a magyarok meg nem. "

Pedig a bűnbánat egy igen fontos keresztény erény...

Terézágyú 2017.11.28. 14:18:21

@Sir Galahad:
Egyébként akkor most Kertész ilyen nyilatkozata miatt pesszimista a magyar nép (többségben)?? :)

Én egyébként nem foglalkozom Kertésszel, nem érzek lelkiismeretfurdalást a holokauszt miatt stb. stb. mégis pesszimista vagyok.

Sir Galahad 2017.11.28. 14:29:20

@Terézágyú: Nem személyesen Kertész miatt, hanem amiatt a szemlélet miatt, amely szerint a magyar bűnös nép, felelősség terheli szinte minden múltbeli rosszért - ennek egy példája az, amit Kertész mondott. A pesszimizmus nyilván nem úgy alakul ki, hogy na én akkor most magamra veszem pl. a holokauszt felelősségét, ez csak egy eleme az egésznek. A változáshoz szemléletváltásra lenne szükség, de ahhoz idő kell, elég sok, és sajnos nyilván generációváltás is.

m.t. 2017.11.28. 14:29:56

@Willkommenskultur:
Bár pakoltak volna téged is vonatra Szibériába.

erol 2017.11.28. 14:41:33

@Sir Galahad:

"a magyarokba eddig azt sulykolták, hogy bűnös nép, hogy a magyarok a hibásak a holokausztért"
Érdekes én ezt nem vettem észre, beléd hol sulykoltak ilyesmit?

Sir Galahad 2017.11.28. 14:47:52

@erol: Az iskolában, a médiában.

erol 2017.11.28. 15:05:14

@Sir Galahad: Nekem az iskolában nem tanítottak ilyesmit.

Weißkopf 2017.11.28. 15:24:28

"végül leráztuk az oszmán rabságot": egymagunkban, mi? Savoyai Jenő, Sobieski János nem is kellett hozzá?
"sajnos a XVI. századdal egy válságos időszak következett, mely kudarcokkal volt terhes (pl. mohácsi vész) és egy időre török béklyóba kényszerítette népünket". Hát igen, 150 év török átok jött ránk, az ország középső területén falvak százai néptelenedtek el, mivel lakóikat megölték vagy elhurcolták. De ennek emléke egyre halványodik a javuló magyar-török kapcsolatok fényében. Még azt is megérhetjük, hogy a Putyin-Orbán összeborulás nyomán a szovjet megszállás is kellemes emlékké szépül.

Periodista. 2017.11.28. 16:19:30

@Weißkopf: kellett hozzá te kis történelem zseni :-)))) Wasserkopf nem te vagy véletlenül :-)

Weißkopf 2017.11.28. 16:26:56

@Intercessor: nem vagyok történelemzseni, csak még így emlékszem mind az általános, mind a középiskolai történelemórákról (a múlt század 60-as éveiből). Csak 1 nicket használok, a Wasserkopf nem én vagyok.

m.t. 2017.11.29. 01:30:31

@Willkommenskultur:
Amit írtál az önmagában nagy butaság, azon felül hogy holokauszttagadó antiszemitizmus. És most nem úgy vagy náci hogy "libsi vagyok ezért mindenkit lenácizok aki nem tetszik", hanem úgy vagy náci hogy elbagatellizálod a magyar zsidóságot ért tragédiát, és semmi kivetni valót nem találsz a meghurcolásukban.

Terézágyú 2017.11.29. 10:09:22

@Sir Galahad:
"amiatt a szemlélet miatt, amely szerint a magyar bűnös nép, felelősség terheli szinte minden múltbeli rosszért"

Azt nemtom, hogy bűnös nép-e - de az biztos, hogy már megbűnhődött. Legalábbis ez van a Himnuszban....
Most akkor vagy jogosan bűnhődött, és akkor tényleg bűnös, vagyis joggal pesszimista - vagy ártatlanul bűnhődött, akkor meg pláne joggal pesszimista, mert mi lehet szarabb, mint ártatlanul bűnhődni...?

Ejj, ez a Kölcsey...

Volt egy kortársa, egy bizonyos Széchenyi, az is sok rosszat mondott a magyarokról...

Sir Galahad 2017.11.29. 14:13:36

@Terézágyú: Költői túlzásról hallottál-é már? :)

Terézágyú 2017.11.30. 10:44:16

@Sir Galahad:
Olyannyira, hogy több vélemény szerint maga a Himnusz egyáltalán nem vallásos vers, Isten benne egy szimpla szónoki kellék... :)

De hát nagyon sokan komolyan veszik benne Istent... :))

Egyébként:
Most olvasom:

"A Jobbik nyugdíjas tagozatának alelnöke csakugyan meredek kijelentéseket tett. Véleménye szerint
a magyarság vesztét az okozza, hogy túlságosan elfogadó."

Na ez a baj. A nagyon nagy baj.

Mert ha a külföld úgy lát minket, és azt tapasztalja, hogy NEM vagyunk elfogadóak, ugyanakkor a magyarok (na jó, a magyarság egy része) meg éppen azt látja, hogy TÚLSÁGOSAN elfogadóak a magyarok - na ez baj. Mert ez önismeret totális hiánya.

Nem az a lényeg, hogy elfogadóak vagyunk-e vagy sem, hanem az, hogy totálisan ellenkezik az önképünk azzal, ahogy mások látnak bennünket... Valamelyik fél téved. És teljesen mindegy, hogy melyik - ebből nem sül ki semmi jó...

Pervenimus 2017.12.01. 00:02:20

Történelmünk utolsó szakasza az, ami pesszimizmust gerjeszt bennünk, elsősorban az utolsó 100 esztendő (1917-2017)

Han Solo. 2017.12.02. 23:06:32

Pesszimisták vagyunk és csak erős vezér alatt tudunk élni. Mindig kellett ilyen: Ferenc József, Horthy, Kádár, Orbán. Mert ilyen nép vagyunk.