A magyar közoktatás 5 legnagyobb anomáliája

2017. november 26. - Deep State

A PISA felmérések időről időre nemzetközi összevetésekre kényszerítik a hazai oktatáspolitikával foglalkozókat, miközben maga a lakosság is szembe kell, hogy nézzen a magyar oktatás egyre romló helyzetével. A Programme for International Student Assessment (PISA) legutolsó eredményei szerint a magyar diákok több kompetencia-területen is jelentős lemaradásban vannak Nyugat-Európai (és ázsiai) kortársaikhoz képest. De nyilván nem szabad a magyar oktatás helyzetének megítélését CSAK a PISA tesztekre korlátozni, hiszen akadnak más, fontos jelenségek, tényezők, adottságok is, melyek komoly anomáliákra utalnak: ilyen az oktatási rendszerből kiesők számának emelkedése, az egyre több SNI -s (sajátos nevelési igényű) tanuló, a diszgráfiával, diszkalkuliával küzdők számának növekedése, magyar iskolák nagy részének kimondottan rossz állapota (felszereltségbeli hiányossága), a növekvő tanárhiány és az érettségi után továbbtanulásra jelentkezők arányának csökkenése. Ezek nagyon rossz jelek és együttesen a terület válságára utalnak.

Ha az okokat keressük - és eltekintünk a kormánypropaganda hárító, problémákat letagadó kommunikációjától, mely azt sulykolja belénk, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van -  akkor számtalan tényezőre figyelhetünk fel:

  • 1. - Első számú probléma az, hogy a magyar oktatáspolitikát olyan "szakemberek" irányítják, akik íróasztalok mögül akarnak  beleszólni alapvető oktatástechnikai (gyakorlati) kérdésekbe, miközben egyáltalán nem hajlandóak tárgyalni, egyeztetni, vagy akárcsak párbeszédet folytatni valódi, gyakorló pedagógusokkal (és azok szervezeteivel).
  • 2. - Második probléma, hogy folyamatosan zajlik a forráskivonás a magyar oktatásból. Míg az OECD országokban  egy tanulóra - az általános iskolától a diploma megszerzéséig tartóan - 10 220 USD -t fordítanak a kormányok, addig nálunk ennek fele, 5561 dollár jut minden diákra. Persze mondhatnánk: szegényebbek is vagyunk a többieknél, de ahol stadionok tucatjaira jut ugyebár, ... (de nem is folytatom)
  • 3. - Harmadik probléma: a tanárok alulfizetettek, így az okosabbja átlépezi magát és más területen próbál megélhetést találni. Így a pedagógus réteg folyamatosan hígul, egyre kevesebb lesz az agilis, elkötelezett, lelkes és hozzáértő tanárok aránya. Itt is közbevethetné bárki: "de hát folyton kapnak béremeléseket". Csakhogy minden alkalommal nagyon keveseket kapnak és annyira lentről indult a bérhelyzetük javulása, hogy a többszöri kis mértékű emelések után is le vannak még mindig maradva a más területeken diplomát szerzett hazai értelmiségiektől. 
  • 4. - Negyedik probléma az a kormányzati politika, mely - érthetetlen és rövidlátó módon - a szakmunkás képzést preferálja, az érettségit biztosító középiskolai és gimnáziumi képzések helyett, ám ezt olyan módon teszi, hogy még a szakmunkásoknál is csökkenti a közismereti tárgyak óraszámát. Ezzel a politikával alacsony képzettségű, alacsony általános tudásszinttel rendelkező, rossz képességű fiatalságot kap az ország, mely ifjúság később nem tudja magát átképezni (ha az szükséges volna) és nehezen tud új, modernebb technológiai kihívásoknak megfelelni, hiszen rosszak a kognitív képességei. 
  • 5. - Végül az ötödik legsúlyosabb probléma, hogy az iskoláknak nem biztosított a valódi autonómia sem szakmai, sem pedagógiai, sem szervezeti szinten. A szaktanár keze ezer módon meg van kötve, még a tankönyv-választásban sincs döntési jogköre (azt inkább politikai, gazdasági szempontok határozzák meg), a tankönyvjegyzék alapján valójában egy-egy évfolyam esetében maximum két tankönyvből tud választani. Hasonlóan erős kontroll alatt működnek a tanintézmények is. 

Az öt legkomolyabb gond mellett számtalan kisebb probléma is fokozza az oktatási anomáliák súlyosságát. Ide tartozik például a tanárokra háruló temérdek adminisztráció, a tanári érdekképviseletek, szakszervezetek semmibevétele és a továbbtanulás egyre inkább vagyoni kérdéssé válása.

Alapvető, strukturális és rendszerszintű változásokra volna szükség: az iskoláknak autonómiára, a tanároknak döntési szabadságra, jelentős béremelésre és érdekképviseleteik, szakmai fórumaik meghallgatására volna szüksége, az oktatás egészének pedig forrásbővítés kellene és a tudás megbecsülése (nemzetpolitikai kérdésnek tekintése, hiszen ez jövőnk záloga).

Az eddig taglalt szakpolitikai tényezők mellett jelentős befolyásoló tényező a magyar társadalom torzult helyzete is, mely közvetett módon szintén hatással van a diákok gyenge iskolai teljesítményére. Napjainkban egyre nagyobb az anyagi depriváltságban élők számaránya, magyarán évről évre több a szegénységben élők száma. A 7 és 18 éves  kor közti gyermekek szülői rétege (30-as, 40-es korosztály) folyamatosan dolgozik, gyakran másodállásban is munkát vállal, mégpedig komoly stressz-körülmények közt, így hazaérve hulla fáradtan nincs már kedve, energiája és ideje tanulni gyermekével. A fiatalokkal így senki nem gyakorol és senki nem foglalkozik. Ez a helyzet pedig évről évre romlik. A diákok a lazuló szülői figyelem miatt nem készülnek rendesen az iskolai tanórákra, egyáltalán nem tanulnak és legtöbb idejüket a közösségi oldalakon töltik.

Ehhez jön még az is, hogy egyre több családban a gyermeket dolgozni küldik (hogy keresetükkel javítsák a család anyagi helyzetét), vagy maga a gyermek dönt úgy, hogy a suli mellett dolgozni kezd, ha számítógépet, telefont, vagy sport cipőt akar magának. Emiatt kevesebb ideje jut tanulni, sőt előbb-utóbb fel is hagy az iskolába járással és 16-18 évesen főállásban kezd dolgozni, végleg abbahagyva tanulmányait. Nyilván ennek a felvázolt helyzetnek a megoldása összetettebb probléma és csak a középrétegek helyzetének javulásával orvosolható. 

Sok probléma van tehát a magyar oktatás helyzetével, melyet nem lehet ignorálni, már csak azért sem, mert a PISA tesztek évről évre képünkbe vágják az igazságot. Ezt ugyan megint csak megpróbálják odafentről kimagyarázni, de egyre nehezebb lesz, ha szembesülünk azzal, hogy országunk jövője, vagyis a fiatalság egyre romló helyzetben van. Olyan helyzetben, ahonnan csak a külföldre költözés jelenthet menekülést, vagy marad a teljes lesüllyedés. Egyik sem lehet célunk, ... ideje (lenne) felébredni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forumcuria.blog.hu/api/trackback/id/tr9113377229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2017.11.27. 12:49:31

@Larry Silverstein: „a legjobb lippsi evben 2006ban a netto atlag ber 110ezer volt, ma majdnem a duplaja.”. Én nem vagyok jó a régi számokban, de látom, te igen. Arra is emlékszel esetleg, hogy mennyibe került akkor egy liter, tej, egy kiló kenyér, egy tojás, 10 dkg vaj, vagy egy színházjegy? Mert enélkül a nettó átlag növekedése nem sokat mond!

fizetekmegegysort 2017.11.27. 12:51:28

@midnight coder: azért valamit tisztázzunk. Az SNI nem egyenlő a csökkent képességekkel. Ezek a gyerekek nem szellemi fogyatékosok, csak bizonyos képesség zavaraik vannak. Simán integrálhatók. Érdekes módon az alternatív sulik ezt remekül megoldják.

Szelid sunmalac 2017.11.27. 12:52:05

@Duplaxiii: "Ezek miért nem zavarja a ellenzéket?" Ertem en a pontjaid, de ezeket miert az ellenzeknek cimzed, miert nem az aktualis kormanynak? Ki is van hatalmon mindjart nyolc eve?

Szelid sunmalac 2017.11.27. 12:52:52

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Tehat nem jobb most sem. Akkor miert kene maradnia a kormanynak? Nem mindegy?

fizetekmegegysort 2017.11.27. 13:03:47

@dr. mesterséges színezék: Igen. Részben erre gondolok. Másrészt meg arra, hogy míg 30 évvel ezelőtt mi még képesek voltunk elmélyülni egy feladatban és koncentrálni, a mai gyerekek erre többnyire nem képesek. Sok és gyorsan változó ingerhez vannak szokva. Nem nevelési kérdés, és nem "rosszaság" az, hogy egy kisgyerek nem tud a fenekén maradni, és koncentrálni akkor, mikor esélye sincs arra, hogy ez a képessége kialakuljon. Az életünk annyira megváltozott, hogy a gyerekeket születésüktől kezdve millió inger veszi körül. Már a csecsemő járókájában is hetvenhét játék van (lehetőleg "fejlesztő"), zenélő, zörgő, csicsergő-mocorgó izébizék. A gyerek nem kúszik, nem mászik, mert minden karnyújtásnyira van. Egész csöpp még, mikor kezébe adjuk a kütyüket, a tévét, a tabletet, a telefont, megint ül. Milliónyi inger nyomja az agyát, míg párhuzamosan elmaradnak a természetes mozgások, a természetes játékok, a "klasszikusok" hiányában nem alakul ki az a képesség sem, hogy elmélyüljenek, nem fejlődnek ki a megfelelő idegpályák, persze, hogy tömegesen jelentkezik az sni. Ezért aztán klasszikus módszerekkel sem lehet őket tanítani. Márpedig az olvasás/írás, az alapok elsajátításához valódi mélyülés szükséges. Szóval azzal kéne kezdeni a sulit, hogy a kicsiket megtanítjuk mélyülni, koncentrálni, tanulni. És persze, az ovit is nagyon át kellene alakítani. Amit te írsz, az szerintem már a második lépés: a jól lerakott alapokra már valóban a modern technika segítségével, és újfajta módszerekkel lehetne alapozni, olyanokkal, amik már ennek a nemzedéknek természetesek. De amíg mindezt fel sem ismerjük, sőt tagadjuk, addig teljesen értelmetlen bármit beszélni a pedagógusokról, pénzről, tantervről, autonomiáról.

Larry Silverstein 2017.11.27. 13:07:34

@élhetetlen: ja, 42% inflacio volt azota

euroban is jocskan emelkedett a ber az elmult10 evben

Szelid sunmalac 2017.11.27. 13:25:49

@fizetekmegegysort: Sot! Ennel a generacional er veget a vilag! Mint az osszes tobbi elozonel...

DocBulywood 2017.11.27. 13:26:56

A negyedik ponttal nem értek egyet.

Most az, h a szakimuki nem tud fejből 12 Ady verset, ellenben vakol, fest, fúr-farag-barkácsol, még nem jelenti azt, h hülye lenne.

Aki meg fejből nyomja a magyar irodalom összes kötelező versét, olvasmányát, valószínűleg egy szeget nem tud beverni a falba.

Ha azt szeretted volna mondani, h még a szakmunkásokat SEM tanítják meg tanulni, a fontos dolgokat rendszerezni az önképzésük során, akkor igazad van.

Mellesleg szinte minden területen szakemberhiány van. És nem azért, mert mindenki diplomás, meg gimibe jár. Nem. Mert pl nincs asztalos, suszter, kőműves.

Az elbaltázott oktatáspolitika most, nem csak a 'zemút 8 évben ütött vissza: felnőtt egy-két olyan generáció - kijött az iskolapadból -, akinek derogál a kétkezi munka. Köszönhetően a Gyurcsány és az Orbán kormánynak, bár ez utóbbi csinált pár elhibázott lépést az ügyben, h ne a diplomás munkanélküliek országa legyünk.

A 2010-2017-es időszakban nem sikerült kinevelni a hiányszakmák egy részét lefedő szakmunkás generációt - lásd feljebb. A szakik vagy nyugdíjasok már, vagy elmentek külföldre PÉNZÉRT és nem alamizsnáért dolgozni.

Visszaütött, h találunk a helyedre tucatnyi másikat - éhbérért. Sikerült. Ez köszönhető többek között:
- agyonadóztatás - millió fajta apró kis adó, persze, csökkentek az adók, %-osan, de közben kismillió apró adó/járulék jött be helyettük
- a munkaadók hozzáállása - be nem jelentett / 4 órában bejelentett, zsebbe - sem - fizető munkaadók
- al-al-al... vállalkozók ki nem fizetése, a "nyertesek" meg röhögnek a markukba. Őket sem b.szta szájba egy hivatal sem, miközben bőszen hirdetik: kitöröltük az adószámukat. Lóf.szt sem ért, miközben több milliót, 10 milliókat nyúltak le, miközben az alvállalkozóik futnak a pénzük után és lehúzzák/ták a rolót.

Összetett probléma ez, egy-egy kiragadott példa nem túl sokat ér.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.27. 13:32:30

@Szelid sunmalac:

Minek váltani kormányt, ha az ellenzék bizonyítottan nem képes jobb teljesítményre?

fizetekmegegysort 2017.11.27. 13:37:04

@Szelid sunmalac: oh, kösz, hogy demonstráltad a "sőt tagadjuk" rész...:)

Szelid sunmalac 2017.11.27. 13:44:52

@fizetekmegegysort: Mindossze probalok ramutatni, hogy nem te vagy az elso, aki ketsegbe van esve az elkovetkezendo generaciokert, de valoszinuleg nem is az utolso. Gondolom a "tagados" indoklast is elsutottek mar par evszazadon keresztul, csakhogy onmaguk teoriajat azonnal igazoljak is. Hiszen ha valaki nem ert veled egyet, akkor azonnal teged igazol. Mondhatnam , hogy ugyes, de inkabb szanalmas.

fizetekmegegysort 2017.11.27. 13:52:38

@Szelid sunmalac: Mindössze próbálok rámutatni, hogy három kiskorút nevelek az említett generációból, és érdkes módon a pedagógusok egytől - egyig azt tapasztalják amit leírtam, és maximálisan egyetértenek ezekkel a gondolatokkal. Például egész konktértan a sulinkban most volt téma, hogy a mai hat évesek kommunikációban a 10 évvel ezelőtti 10 évesek szintjén vannak, testi érettségben kb egy-két évvel vannak előrébb koruknál, koncentrálni meg annyira tudnak, mint egy tíz évvel ezelőtti kiscsoportos. És persze, ha valaki nem ért egyet veled, akkor azonnal neked van igazad? Elég sok szülő van kétségbe esve attól a fostól, amit ma állami oktatás alatt tisztelhetünk, és mindenki próbálja menekíteni a gyerekét, ahogyan tudja.

Hungryhorse 2017.11.27. 14:18:04

A cenzúra nem írja felül a valóságot, ahogy a cenzorok is az aljasság mintaképei.
Mentségedre szóljon, ballibbant mocsk vagy, nálatok ez az állapot természetes.

Ezért is buktok 2006 ősze óta minden országos választáson.

Hungryhorse 2017.11.27. 14:25:16

A kockásinges agitátorok kritikán aluli teljesítményét és a genetikai, társadalmi hulladékok szegregációjának hiányát jelzik a pisa jelentések és azok egyre romló trendje.

A qrmányok során át a középiskolák szemetéből tanárrá, tanítóvá avanzsáló munkaundorban szenvedő senkik munkáját nem értékelik a ezetúőik, nincsenek szankciók sem az alulteljesítók ellen.
Egyáltalában nincs olyan minőségbiztosítási rendszer, mely a kockásinges agitátorokat, a kontraszelektált iskolai és oktatási vezetőket minőségi munkára szorítaná.

A lógós, tanterveket, órarendeket szarba se vevő kockásinges agitátorok magukra húzzák a tanterem ajtaját és szabad kezet kapnak bármire: a politikai uszítástól a ballibbant hazugságaik okádására. Ebben nem kell és nem is lehet nagyobb "szabadásguk".
Hiába adnának nekik 10x több pénzt, ugyan úgy nem tennék a dolgukat és ugyan úgy agitálnának, mint eddig is tették.

Ezeken a tényeken nem változtat sem a cenzúra, sem a pénz poszter.
Egyébként pedig bekaphatod a sarki koldusét, ha hagyja.

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.27. 14:26:05

Az oktatással az a baj, hogy a sok hülye szülő szarik a hülye kölykére, és azt hiszik az iskola majd valamilyen csoda folytán zsenit varázsol a hülye és neveletlen kölykéből.

Hát nem.

Mindenki sír hogy jaj szar az oktatási rendszer, igen szar, és eddig is szar volt, most is szar, DE MOST FIGYELJ! ezután is szar lesz. Ezen soha semmi nem fog változtatni.
Viszont régen a szülök legalább megnvelték a saját kölyküket. Ez az ami ma hiányzik. A sok agyhalott liberalista szellemű szülő szarik a gyerekükre, így az elzüllik.
Aztán jönnek a "azért mert rossz az oktatás" dumával... Érdekes van aki így is képes tanulni majd elérni valamit, szvsz lehet a bagózás meg a alkoholizmus helyett matematikát kéne oktatni a kölyöknek?
Oh kérlek, mit várok én el... ezek elé az emberke elé tennék egy egyszerű másodfokú egyenletet, azt se tudnák eszik-e vagy iszák-e...

ljubityel 2017.11.27. 14:33:33

@Duplaxiii: Kb. ennyi! :-) Van pedagógus a családban, nem is egy! A gyerekek gond nélkül (minden különóra és otthontanulás nélkül) kitűnőre érettségiztek, és egyetemen tanultak, tanulnak. A tanár azt és úgy tanít, amit akar, és ahogyan képes. Ha becsengettek, és becsukta az ajtót, nincs klikk, Cunyiné, csak ő, a tudása és az osztály, nomeg 45 perc, hogy felépítsen valamit. Ma már a lé is csordogál.
A legfőbb gond, a szakmából elszivárgott a kreatív, szakmailag alkalmas, fejlődni képes agyvelő, és valamelyik multinál kétszer annyit keres. A munkakompetenciák két pólus mentén rendeződnek el, az egyik a már említett biorobot, a másik pedig a robotidomár.

ljubityel 2017.11.27. 14:36:24

@Berelhetoreklamfelulet: Kb. A gyereket nevelni kell. Az együtt tanulás kevés. A bölcsességet és a kreativitást kell átadni, és a hagyományok tiszteletét. Minden más változik, de vannak állandó értékek, amikről az iskola hallani sem szeret.

ljubityel 2017.11.27. 14:39:05

@fizetekmegegysort: Mert nincs aki megtanítsa nekik, hogyan kell különbséget tenni a fontos és a nem fontos között. Mert értékválság van. Szép csendben konzumdroidokat idomítanak a gyerekekből.

Lobo Marunga 2017.11.27. 14:39:56

Na most aztán megmondtad a frankót. Nagyjából 2012 óta ezeket a lózungokat puffogtatja az ellenzék, egy sor nóvumotsem írtál. Az ötödik meg ahogy van komplett baromság. Van autonómia, a baj az, hogy a tanároknak fogalma sincs, mihez is kéne kezdeni vele. Ha megkérdezel egy tanárt, hogy mi az a módszer, vagy mi az a tartalom, amit 2012 előtt rendszeresen tanított és alkalmazott, most pedig a szabályozás miatt nem tud, ki fog derülni, hogy egyetlen ilyet se tud megnevezni. Az külön fájdalmam, hogy az autonómia hiányát abban élik meg leginkább, hogy nem választhatnak tankönyvet, és nem veszik észre, hogy a legnagyobb autonómia (amire a lehetőségük 100%-ig adott) az lenne, ha végre elszakadnának a tankönyvtől.

ljubityel 2017.11.27. 14:43:38

@DocBulywood: Kicsit demagóg módon próbálod szembeállítani a humán és a reál műveltséget. Miközben se Ady, se a kalapács nem megy! Nem megy, mert bár a gyerekek korábban érnek, de az élet lényegéről nem értenek semmit. Nincs egy születésüktől fogva gondosan alakított világlátásuk. Mert már a szüleinek sincs! Így aztán mire is menne Adyval, meg a kalapáccsal?

deneskata 2017.11.27. 14:46:59

@ogli dzsí: Miért ? Fejlesztették? Hogyan?

Willkommenskultur 2017.11.27. 14:57:00

@deneskata: emeltek a bereket kb a duplajara az egeszsegugybenmeg az oktatasban a ballib kannaanhoz kepest

persze az oktatas fejlesztes ott kezdodik h soros "egyetemet" kell kivagni mint a macskat szarni

utana beszelhetunk itt oktatasi rendszerrol

dr. mesterséges színezék 2017.11.27. 14:59:41

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Aha... kormányfüggetlen, hogy a vérfideszes oktatásügyes munka közben tudathasad.

Nem ciki a kósai-némethszilárdi-kovácszoltáni szinten tevékenykedned?

dr. mesterséges színezék 2017.11.27. 15:04:52

@ljubityel: "Mert nincs aki megtanítsa nekik, hogyan kell különbséget tenni a fontos és a nem fontos között. Mert értékválság van. Szép csendben konzumdroidokat idomítanak a gyerekekből."

Nem nevel senki, sőt, az erkölcstan tantárgy éppen ellenkezőleg, és még akár működhetne is.
MűködhetNE.

A probléma ott van, hogy a kamaszok sosem voltak hülyék, viszont érdeklődőek és rohadt nagy igazságérzettel vannak megverve: látják, hogy olyan környezetben papolnak nekik erkölcsi értékrendről, amelyben az erkölcstelenség rendszerszervező erő.

fizetekmegegysort 2017.11.27. 15:07:48

@ljubityel: Szerintem van aki megtanítsa. Persze, legegyszerűbb azt mondani, hogy évszázadokon át tudtak gyereket nevelni, most meg nem tudnak. De szerintem a helyzet az, hogy soha nem volt még ilyen ingergazdag a világ. Az én gyerekkoromban (mondjuk 35 éve) még nem volt gond, ha tévét nézek, mert volt két adó, amin volt egy nap egyszer 10 perc mese. Kb az érdekelt. Nyilván négy évesen KudlikJuli meg az Ablak nem kötött le, de meglepő módon még 10 évesen se. Egyszerűen nem voltak olyan tartalmak, amik károsan hatottak volna a szocializációmra. A tévé nézése kimerült abban, hogy sulitévé, vagy esti mese. Ez napi fél óra. Ma a gyerekekre ömlik a nemtomhány mesecsatorna, szarabbnál szarabb mesékkel. Ezek olyan viselkedés mintákat közvetítenek, ami tényleg konzumidiótát nevel belőlük. Míg az én anyámnak soha nem kellett olyan hisztikkel szembenézni, hogy de nézniiii akarooom a meséééét, addig ma ez mindennapos a kisgyerekes szülőknél. Napi harc a gyerekekkel a kütyük szabályozása, minden szülőnél, minden kisgyerekes családban probléma. Vannak persze különböző megoldások: a tévét háztartásból teljesen kivonótól a mérsékelten engedélyezőn át a saját tabletes három évesig, mondván, hadd tanulja, úgyis az élete része lesz. Csak sajnos közben ezek az eszközök, illetve az ezeken futó tartalmak nagyon durván formálják a gyerek viselkedését, értékrendjét. A mindennapokban is ömlik rájuk az idegbaj, az agresszió, a fogyasztás (elég egyetlen bevásárlás a tescoban, hogy a gyerek cifra kifejezéseket tanuljon). A gyerekem óriásplakáton tanul olvasni (és egyúttal rasszizmust, gyűlöletet, mindenféle fóbiákat, fogyasztást...) , ha akarom, ha nem. Ha nem lenne internet, akkor is ki lennének téve egy csomó olyan ingernek, amit szülő legyen a talpán, aki megszűr. De van net. Van okosteló, tablet, laptop. Én még úgy nőttem fel, hogy anyám hazajött a munkából, és főzött meg velünk volt. Ők úgy nőnek fel, hogy anya a kocsiban is telefonál a főnökbácsival, és mikor hazaérnek, gyorsan bekapcsolja a tévét, hogy nézzenek rajzfilmet, míg azt a néhány ímélt megírja, amíg a főnökbácsi kért. A szülők bárhol, mármikor dolgoztathatók, amit a munkáltatók többnyire ki is használnak. A gyerek úgy "nevelődik", hogy ingerek ömlenek rá szűretlenül, azt tanulja, hogy ingert kell keresni, mindig "csinálni kell valamit". Nincs pihenés, nincs szemlélődés, nincs üresjárat, egymás felé fordulás, stb. Vannak szülők, akik próbálják ezt szűrni, pl kidobják a tévét, és szigorúan nem veszik elő a munkát, mikor a gyerekekkel vannak. Na rájuk szokták azt mondani, hogy a gyerek majd "lemarad", meg hogy burokban tartják (tudom, mert mi igyekszünk ezen az úton járni, hogy ne legyenek konzumidióták). Egyébként is ez a szülői félelem - a "lemaradás" -a motorja minden korai "fejlesztő játék" mgvételének, a korai tanításnak (pl idegen nyelv baba korban), a korai tabletezésnek (már az élete része lesz, muszáj, hogy tanulja mert lemarad). Aztán mindezek eredményeként hat éves korukra, mire suliba kerülnek, megtanulták, hogy "pörögni" kell, egyszerre több dologra figyelni, sok mindent csinálni, folyton rohanni, sok szakkörre járni, és (ami a kedvencem már hat éveseknél) teljesíteni, hogy majd jó munkája és jó fizetése legyen. Na, ezek után pedig csak nézünk, hogy jéééééé, nem ülnek a fenekükön? Jééééé, nem figyelnek a táblánál motyogó tanítónénire? Szóval szép, szép, hogy nincs aki megtanítsa nekik, de pl TE ilyen körülmények között hogyan tanítanád meg nekik?

dr. mesterséges színezék 2017.11.27. 15:07:56

@Szelid sunmalac: "Sot! Ennel a generacional er veget a vilag!"

A miénk igen.
Amint vetjük ágyunkat...

midnight coder 2017.11.27. 15:14:50

@fizetekmegegysort: Tudod, ha a gyerek őrjöng és két tanító kell ahhoz hogy megfékezze, azt elég nehéz integrálni. Különösen, ha napjában többször csinálja ezt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.27. 15:16:42

@dr. mesterséges színezék:

Így igaz. Nehéz liberalizmuzban felnőnie egy gyerekben. Dől rá a homokos, a pedofil, a drogos, a gyilkolós, a kurvás propaganda. A ma sikeremberei magas szinten Soros-féle nemzetközi bűnözők, alacsony szinten meg dörzsölt zsebtolvajok. Ezt látja a mai gyerek.

midnight coder 2017.11.27. 15:17:43

@fizetekmegegysort: Nem volt ennyi tartalom, de nem volt olyan sem, hogy a gyerek másodikban hülye kurvának szólítsa a tanító nénit. Ha anno ezt a jó cuculizmusban csinálja, akkor kap egy akkora átszállót hogy a fal adja a másikat. Ma ezért kirúgnák a pedagógust. Ehelyett a gyerek megtanulja hogy nincsenek korlátok.

nu pagagyí 2017.11.27. 15:24:53

A magyar közoktatás jelenlegi rendszere csak a gyerekek és szülők érdekeit hagyja figyelmen kívül. A kívülről politikai alapon bepaszírozott igazgatók rombolják a tanári közösséget, az agyoncentralizált rendszer csírájában fojt el minden önálló kezdeményezést. A rendszer haszonélvezői a pártállami holdudvarból kikerülő különböző szintű bürokraták, akik a pénzt osztják és lopják, vagy csak élvezik, hogy kiélhetik szociopata ösztöneiket.

Szelid sunmalac 2017.11.27. 15:29:31

@fizetekmegegysort: Es ez szerinted a gyerekeken mulik? Van ket kurva rossz hirem szamodra: 1. A tanarok szarok, 2. Te vagy szar szulo. . Mondjuk miert nem TE tanitod meg hogyan kell konventralni? Miert fugg ez a gyerektol?

ljubityel 2017.11.27. 15:30:30

@fizetekmegegysort: Nagyon jól összefoglaltad! Időt kell ráfordítani! Másképp nem megy! Ezt már a róka is megmondta! Az időd a legértékesebb dolog. Azt add a gyerekednek! Játsz vele, mesélj neki, legyenek közös programjaitok élményeitek! Ha a gyerek ráérez az ízére, fontosabb lesz neki, mint bármilyen netszemét!

Szelid sunmalac 2017.11.27. 15:30:35

@dr. mesterséges színezék: Na es aztan? Ezt hivjak generacios kulonbsegnek es csak parszazezer eves jelenseg.

ljubityel 2017.11.27. 15:33:59

@nu pagagyí: Persze! Mert "közönséges" munkahelyet csináltak az iskolákból. A tanár a fizetésért jár be, és szeretne minél kevesebb ráfordításért minél több pénzt kapni. Ezt tanulta a "tőkéstől". :-)

ljubityel 2017.11.27. 15:37:39

@Szelid sunmalac: Régebben néhány százévenként volt paradigmaváltás. Ma már 5-6 évenként. vagyis, gyakorlatilag minden választás után! A politika és a fogyasztásra buzdítás elárasztotta a médiát, mi meg függünk tőle. Én - speciel - nem annyira, de már a gyerekeimet nehezen tudom kivonni alóla.
A szülőnek törekednie kell arra, hogy önálló, minden helyzetben megélni tudó gyereket neveljen. Hogy a léte csak önmagától függjön.

élhetetlen 2017.11.27. 15:38:21

@Larry Silverstein: „42% inflacio volt azota”. Nem azt kérdeztem, hogy mennyi volt az infláció, hanem, hogy a naponta fogyasztandó cikkek ára hogyan változott. Most gyakorlatilag nincs infláció, csak pl. a tojás ára csak a múlt év óta felment 27-30 forintról 50-55-re, a vaj ára, mondjuk rendszeresen lehetett kapni 20 dkg-t 400 ft-ért, most 800-900 ft a 20 dkg-s. Az infláció egy technikai szám, a megélhetés meg napi kérdés. Ezért érdekelt volna, hogy a napi megélhetés mennyit javult 2006 óta, a „majdnem a duplája” nettóval.

Willkommenskultur 2017.11.27. 15:46:31

@élhetetlen: a vaj meg a tojas a vilagon mindenhol felment hirtelen

de az utobbi evekben valoban nem volt inflacio

az elmult evekben a fele volt az inflacio mint az elmutt8ban

Willkommenskultur 2017.11.27. 15:47:28

Ezért érdekelt volna, hogy a napi megélhetés mennyit javult 2006 óta, a „majdnem a duplája” nettóval.

talan nezd meg mennyi volt a netto atlagber euroban 2006ban, meg mennyi most

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.27. 15:52:42

@élhetetlen: A ramok meg többszörösébe kerülnek mint pár éve, ez alapján hiperinfláció van, oh wait...

élhetetlen 2017.11.27. 15:54:10

@Willkommenskultur: „h soros "egyetemet" kell kivagni mint a macskat szarni”. Ja, mert, ha egy master, vagy doktori képzést kivágnak, attól rendbejön az általános, és középiskolás képzés. Akkor már okosodnak a gyerekek a heti öt tesiórától tornaterem nélkül.

ljubityel 2017.11.27. 15:54:52

@Berelhetoreklamfelulet: Sokba is kerül az a néhány kiló, amit naponta felzabálok! :-)

Willkommenskultur 2017.11.27. 15:55:54

@élhetetlen: pont a tesioranak meg a nyelvoranak van kb egyedul ertelme

minden gyerek gothos olyan kondiban nagyfaterkent agyonverek 2 tucatot

fizetekmegegysort 2017.11.27. 15:56:13

@midnight coder: Tényleg? Nálunk a suliban megy... milyen érdekes, csak szakértelem, pénz, idő és fejlesztőpedagógus kérdése. Ha az iskolára nem úgy tekintünk, mint információ átadásra és számonkérésre specializálódott intézményre, ahol az egyetlen paraméter a töménytelen tananyag fejekbe tömése, hanem pl mint fontos szocializációs közegre, akkor simán megoldható.

ljubityel 2017.11.27. 15:57:27

@élhetetlen: Bocsika, de mi az udvaron tornáztunk, és szinte egész télen szabadban edzettünk (kézilabda). Tudod, az a torna, amikor mozogni kell, és az intenzív mozgástól nem fázol!

fizetekmegegysort 2017.11.27. 16:00:38

@ljubityel: Ez így van. Csak mivel sajnos a magyar társadalomban ez a többség számára nem megoldható, illetve a társadalom rétegei között egyre nagyobb és nyilvánvalóbb a szakadék, minden eddiginél fontosabb lenne az iskola szocializációs, felzárkóztató, esélykiegyenlítő szerepe.

élhetetlen 2017.11.27. 16:06:31

@Willkommenskultur: „nezd meg mennyi volt a netto atlagber euroban 2006ban, meg mennyi most”. Nem nézem meg, ezt írta Larry, erre válaszoltam, mármint azt, hogy a napi fogyasztási cikkek, amik kellenek, azok mennyit drágultak. Nem csak a vaj, tojás, de a tej, kenyér, stb., nem sorolom fel, amit naponta eszünk, vagy ennénk, és ebben az értelemben semmit nem mond a szinte nulla infláció, mert hiába lesz olcsóbb egy műszaki cikk, azt nem naponta kell megvennem ahhoz, hogy éljek. Ha nem érted, hát nem érted.

Szelid sunmalac 2017.11.27. 16:10:45

@ljubityel: Igen? Es? Mira akarod nevelni a gyereked? Hogy egy szaz evvel vagy akar 6 evvel ezelotti vilagban elje meg a helyet, vagy a mostaniban es elkovetkezendoben?

Willkommenskultur 2017.11.27. 16:12:50

@élhetetlen: hagyd mar abba a picsogast nyugger

kit erdekel mibe kerul a a tojas, de komolyan

Szelid sunmalac 2017.11.27. 16:15:34

@Willkommenskultur: Mondjuk az orszag legnagyobb reszet kurvara erdekli mibe kerul a tojas, vaj, keyner, mosogep stb. Te neked, mint egy ksi fereg inkubatorszkeveny abortuszmaradvanynak persze nincsenek nyugger nagyszuleid, szuleid, de ha lennek is mar reg kitagadtak volna a picsaba hulyegyerek.

Willkommenskultur 2017.11.27. 16:16:10

az en erettsegi bankettemen pl ott volt Orban szemelyessen

es ugyanazon az egyetemen vegeztunk, ugyhogy nincs gond se a PISA tesszttel, se a megelhetessel, a leghulyebb is megkeres 1 miliot az evfolyambol

ti is jarjatok rendes suliba ne a CEUba azt nem lesz gond, kamu papirgyarakkal tele a vilag

fizetekmegegysort 2017.11.27. 16:16:21

@midnight coder: Óhhh, mekkora felismerés. A gyerek lekurvázza a tanár? És a parlamentben hogyan beszélnek a képviselőbácsik a képviselőnénikkel? A főnökbácsi mit mond anyának, ha valamit elront? A szomszéd bácsi mit üvölt részegen a nejére? A tescoban a sorban mit mesél a gyerek mögött álló az ellenőrről, amikor " a hülye kurva megbüntette"? Mégis, hogy viselkedünk mi egymással nap mint nap? Itt a blogon milyen módon kommunikálunk egymással, amikor nem értünk egyet? Miért gondolod, hogy ez a gyerekekhez nem szivárog le? Ha tele van körülötte a világ agresszióval, és hatalmi harcokkal, az akkor is bemegy, ha maga a szülő normális, és tiltja ezeket. Egy példa: hogy egyszer ülj le, és nézz meg egy manapság divatos szabadon választott animációs filmet/bármely mesecsatornát. Ne a sztorit nézd. A szerepmintákak (nők férfiakkal hogyan beszélnek, ki a "menő", hogyan oldanak meg konfliktusokat, a főhősök szóhasználatát, beszédstíulást, a közösségi értékeket...stb) Aztán nézz meg rögtön utána egy kukorikotkodát, vagy pompomt. Majd tedd hozzá, hogy hány óra mesefilmet néz ma egy kisgyerek (meg fogsz lepődni a számon), mennyit néztünk mi, és melyik generáció milyen szerepmintákat látott. A gyerek hat-nyolc éves koráig utánzással tanul. Ha ezt ügyesen végigcsinálod, meg fogod látni, miből születik tancsinéni kurvázása. Azokból a tartalmakból, amikre a szülő lelkesen hordja a gyereket, mert "gyerekfilm", és azokból a környezeti hatásokból, amik nap mint nap érik a gyereket az agresszív társadalmi berendeződés miatt (vagy emlékeztetnem kell rá téged, hogy nálunk a nemzeti ünnepen nyugdíjasok vernek, kurváznak, szidnak fiatalokat???). Egyébként a szókincset magát egy hatosvillamoson vagy egy bevásárlás során is felszedheti a gyerek. (nálunk konkrétan előfordult elsőben, hogy egy kisfiú lekurvázott egy kislányt, és mikor megkérdezték tőle, hogy az mit jelent - milyen meglepő - fogalma sem volt... utánzott... hallotta valahol, hogy a felnőttek így szokták, ha bántani akarnak egy nőt, jó tükör ez a felnőtteknek). És ehhez még az sem kell, hogy adott esetben anya legyen otthon a büdöskurva, ha a vakkomondoron átesik... nem kell hozzá közvetlen saját élmény.

ljubityel 2017.11.27. 16:16:51

@Szelid sunmalac: Pl. arra, hogy tanuljon meg dönteni, tervezni. Ügyeljen az egészségére, sportoljon, ne féljen a kihívásoktól a versenyszituációktól. Értse meg a világban zajló folyamatokat. Ha netán arra gondolsz, az informatika az nálunk alapkészség. A nyelvvizsgát pedig még 3.-ban (gimi) letették, minden különóra nélkül.

Willkommenskultur 2017.11.27. 16:17:08

@Szelid sunmalac: ezert nem lesz ballib kormany soha

az orszag ertekeli h priman megel a GENERALISSIMUS bekes orszagaban

élhetetlen 2017.11.27. 16:17:51

@ljubityel: Értem, azaz nem. Negyven gyerek, fiúk lányok vegyesen kimentek az udvarra kézilabdázni télen. Mert itt a tornaóráról van szó. Vagy páran edzettetek, és a többi, hogy meg ne fázzon békaügetésben ugrált körbe a pálya mentén? Hetente ötször? Vagy miről beszélsz?

Willkommenskultur 2017.11.27. 16:19:47

@ljubityel: mondjuk mar 20 eve is ritka volt aki nyelvvizsga nelkul erettsegizett, aminek akkor meg azert volt szinvonala

ma mar minden hulye megcsinalja

Szelid sunmalac 2017.11.27. 16:26:37

@Willkommenskultur: Mindenesetre helyesen nem tanultal meg irni. Azon is csodalkozom, hogy te barmilyen iskolat elvegeztel, eyebkeent pont mindenki leszarja, hogy ott volt-e a geci vagy sem. Ennek mi koze az oktatas minosegehez?

@ljubityel: Akkor meg nem ertem mi a problema. A vilag valtozik, te meg felkeszited a gyerekeid. Ez igy van rendjen

ljubityel 2017.11.27. 16:27:24

@élhetetlen: Ajjaj! Tudod, voltak idők, amikor még a tornaórák koedukáltak voltak. Kidobósoztunk, sorjátékoztunk, fociztunk, kosaraztunk az udvaron. Mellesleg szerintem ha választani kellett volna, mindenki az udvart választotta volna, mint a termet. Tudod, a jó levegő! Az én időmben még volt diáksport. Minden sportegyesület kiemelten foglalkozott az utánpótlás neveléssel. Reggel 6-ra jártunk a Fáy utcába. Az eggyel-kettővel idősebb lányokkal gyakoroltunk. Kb. azokkal voltunk azonos fizikumúak. Ja, és volt délutáni edzés is! A játszótéren fociztunk, pingpongoztunk, lábtengóztunk.

Szelid sunmalac 2017.11.27. 16:27:46

@élhetetlen: Ne torodj vele. Egyreszt egy orbanc-farturkasz (ami alapvetoen nem hatarozna meg semmit), de ezenfelul egy troll is. Abbol is a hulyebbik fajta

ljubityel 2017.11.27. 16:31:51

@Szelid sunmalac: Én nem is panaszkodtam! :-) Mivel - mint fentebb írtam - a családban (értsd feleség) volt pedagógus, ezért tudtuk, hogy az iskolától mire számíthatunk. Persze, igyekeztünk jó sulit választani, 6-8 osztályos gimit. De, mivel mi is folyamatosan tanultunk, a gyerekeknek is természetes volt ez.

Willkommenskultur 2017.11.27. 16:32:13

@Szelid sunmalac: van ra ember, aki irjon

meg masra is, no problemo

élhetetlen 2017.11.27. 16:32:49

@Willkommenskultur: „pl ott volt Orban szemelyessen”. És ez elég ahhoz, hogy nem kell tudnod, hogy a pl után szoktak pontot tenni, vagy a személyesen az egy n-nel van. Tehát elég az egy millás fizetéshez, hogy Orbán ott volt, netalántán bemutatkozhattál neki. Sajnálatos, és még sajnálatosabb, hogy büszke is vagy rá.

ljubityel 2017.11.27. 16:34:13

@Willkommenskultur: Nem tudom hallottál-e arról a sok ezer egyetemet végzettről, aki a nyelvvizsga hiánya miatt nem tud lediplomázni?

dr. mesterséges színezék 2017.11.27. 16:34:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: OK, szóval te a paródianick vagy.
Már meg sem próbálom követni, csak ilyen túltolásoknál veszem a lapot.

élhetetlen 2017.11.27. 16:36:24

@Berelhetoreklamfelulet: És, gondolom, több ramot eszel, mint kenyeret…

dr. mesterséges színezék 2017.11.27. 16:46:53

@élhetetlen: "Mert itt a tornaóráról van szó. ...Hetente ötször?"

Azért amikor egy aktív testnevelés-biológiaszakos tanár, aki mellesleg másodállásban mániákus aerobicoktató, keresi a lehetőséget, hogy minél több gyereknek adhasson felmentést első/utolsó tornaórá(k)ról, mert annál kevesebb kamasznak kell WC-ben, osztályteremben lévő szekrényajtó mögött öltöznie (lévén az öltözők messze túlfoglaltak), akkor az jelzés kellene, hogy legyen arra nézvést, hogy megint mindent elbírt a papír.

dr. mesterséges színezék 2017.11.27. 16:50:52

@Berelhetoreklamfelulet: Azért, ugye, nem találod fel újra a fogyasztói kosarat egy jó kiszólás kedvéért?

élhetetlen 2017.11.27. 16:51:17

@ljubityel: „Tudod, voltak idők, amikor még a tornaórák koedukáltak voltak”. Nem tudom. 64-67 között voltam középiskolás egy fiú suliban, és nem volt koedukált testnevelés. Sőt versenyeztem is, tájékozódási futás, de az edzések úgy néztek volna ki, hogy a fiúk bemennek a fiú koleszba lezuhanyozni edzés után, én meg próbáljam szalonképessé tenni magam a női wc-ben. Nem jártam edzésre, csak a versenyekre. Amiről te beszélsz, az nem a heti öt testnevelés óra.

ljubityel 2017.11.27. 16:59:57

@dr. mesterséges színezék: Az élet nem habostorta! Szerencsére ahova én jártam - anno - és ahova a gyerekek, ott nem volt ilyen probléma! Sőt! A Darnyi Úszóiskola busszal hordta a gyerekeket a Sportusziba. Télen meg kijártak a Műjégre (is). Tudod, ilyen is van! Ugyan általánosban egy pince tornatermünk volt, de a Vasasban, a kor színvonalán, minden megvolt! Középsuliban brutális méretű udvarunk volt, kézilabda pályával a suli körül salakos futókörrel. Szerintem sem én, sem a gyerekek soha nem voltunk "felmentve". A tanulás mellett a sport alap dolog nálunk.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.27. 17:00:29

@dr. mesterséges színezék:

Kattintás a névre: ha van cikk a bircahang.blog.hu alatt, akkor az mi vagyunk, ha meg nincs akkor munkatárs a Soros Alapítványtól.

ljubityel 2017.11.27. 17:07:46

@élhetetlen: :-) Írtam: tudatos iskolaválasztás! Gyakorlatilag minden gyerek más-más suliba járt, de szerencsések voltak a körülmények. Részben, mert jól választottunk! Ja, én meg a Vasasban a Sterbinszky, Csíkné, Angyal időkben nyomattam, vagyis ellenük edzettünk. A fűtetlen barakk öltözőben pl. azért nem fagyott be a csap, mert mindig állt valaki a tus alatt. Meleg víz? :-)

élhetetlen 2017.11.27. 17:13:28

@Willkommenskultur: Hát ez komoly. „kit erdekel mibe kerul a a tojas”. Képzeld el, hogy az ország lakosságának többségét. Sajnálatos, hogy ilyen emberek tudnak a kapcsolataikból megélni úgy, hogy ne érdekelje őket a tojás ára, mint te, és hogy belefér a sikerbe az „álamfő”, és habár van három lakásom, de azért ami jár az jár, bár kifejezetten neki hozták azt a törvényt, hogy akkor is jár, ha nem tölti ki a szolgálati idejét, és a „személyessen”, mert semmilyen kulturális elvárás nincs, csak a hűség.

élhetetlen 2017.11.27. 17:20:52

@ljubityel: Tudatos iskolaválasztás! Nagyon tudatosan választottam iskolát, és a mi osztályunk rekordot döntött, mert a negyven főből hét lány volt. A többi osztályban egy, kettő. Nem rendezkedtek be ránk. És a tudatos döntés alapja nem az volt, hogy lesz-e zuhanyozónk, hanem a szakma.

ljubityel 2017.11.27. 17:32:23

@élhetetlen: Engedd meg, hogy Öreganyámnak szólítsalak! :-) Tudatosról a gyerek kapcsán írtam. Nekem, anno - jó volt a "körzeti" is! Bár nem panaszkodhatom! Kitűnő tanáraink voltak!

Willkommenskultur 2017.11.27. 17:45:20

@élhetetlen: van ember aki kiteszi a pontokat ne aggodjal

en nem azert vagyok

Willkommenskultur 2017.11.27. 17:46:14

@ljubityel: jo naty hujjek ha nem tudnak levizsgazni nyelvvizsga nelkul

tudtommal magyarul van

Willkommenskultur 2017.11.27. 17:47:28

@élhetetlen: A huseg ritka

Persye az ivy league edukacio is kell a sikerhez, bar errol mar lekestel obviously

ljubityel 2017.11.27. 17:48:18

@Willkommenskultur: Nagyon messziről jöhettél! A diploma feltétele az idegen nyelvből tett legalább középfokú nyelvvizsga!

Willkommenskultur 2017.11.27. 17:48:57

@ljubityel: 20 eve is avvot, jobb helyeken 2 felsofoku

Willkommenskultur 2017.11.27. 17:49:28

a felveteli kovetelmeny nem a diplomazase

jol is neznenk ki

dr. mesterséges színezék 2017.11.27. 19:49:17

@ljubityel: " A Darnyi Úszóiskola busszal hordta a gyerekeket a Sportusziba."

Ha már busz...
Volt az iskolának egy: a szülők összeadták rá. Jött a KLIK, elvette, ha a sulinak kell, és éppen akkor nem kell másnak, akár még bérelheti is.
A KLIK-nek már más a neve, a busz továbbra is a zabráló fennhatósága alatt van.

Oszt komonistáznak.

élhetetlen 2017.11.27. 23:09:07

@Willkommenskultur: Hű, ez komoly. Még az „álamfőnek” sem volt helyeírást javító beosztottja. „en nem azert vagyok”. Tehát olyan fontos feladataid vannak a világban, hogy azok ellátása mellett már külön pontírók állnak rendelkezésedre, mert neked ez már nem fér bele, csak most szabadságon vannak? És miért vagy? Vagy csak leittad magad, és a kezed jobban bírja (azaz még pötyögsz), mint az agyad, (de már nem tudod, hogy mit)?

élhetetlen 2017.11.27. 23:27:14

@Willkommenskultur: Ja, és ha vannak komoly kapcsolati köreid, „ivy league„, akkor lehetsz hülye is, akkor is büszke leszel magadra, mert belső emberi elvárásaid magaddal szemben nincsenek? Vagy, mint Mészáros Lőrinc, ha kaptál az kapcsolataid réven valamit, akkor elhiszed, hogy te is okosabb vagy Mark Zuckerbergnél?

élhetetlen 2017.11.27. 23:39:13

@Willkommenskultur: Ps. Vagy, visszatérve a nagyon fontos „ott volt Orbán személyesen”-hez, el kell hinnem, hogy Orbán Ráhel a legképzettebb, legtapasztaltabb vendéglátós szakember, az egész idegenforgalmat csak rá érdemes bízni, mert az ivy league az egyetlen szempont?

élhetetlen 2017.11.27. 23:49:15

@ljubityel: A mesére vonatkoztatva, szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál! Egyébként, az, hogy rólad, vagy a gyerekedről van szó, a tudatosság kérdésében mindegy, a 14 éves, az gyerek. Én 14 éves fejjel választottam, ráadásul a szülőhelyemtől száz km-re levő jó iskolát anno. És a szüleim megértették.

DocBulywood 2017.11.28. 06:48:57

@ljubityel:

Parancsolj: látsz-e bármilyen párhuzamot pl aközött, h valaki penge a magyar irodalomból, bármihez hozzá tud szólni, de ha csöpög a csap, bepánikol?

Jól érezted, kicsit összemostam a dolgokat.

Miért? Mert sokáig az volt (van?) a köztudatban, ha nem vagy diplomás - kár büfé-ruhatár szakon -, nem lesz jó állásod.

VS

Nem találni építőmunkást, esztergályost, hegesztőt, csőszerelőt, hideg-/melegburkolót, stb.

Mert az esetek 99%-ban valaki vagy seggel egy könyv társaságában, vagy kitanulja a kétkezi szakmát.

A kettő együtt nem megy.

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.28. 08:28:54

@élhetetlen:
Többet költök ram-ra, mint kenyérre, és valószínű te is, max fogalmad sincs arról, mi mindenben van ram...

ljubityel 2017.11.28. 10:06:26

@élhetetlen: :-) Középiskola-ügyben nálunk történetesen szüleim választása működött, de az még egy teljesen más világ volt. A gyerekek esetében igyekeztünk továbbtanulási iránynak megfelelően a legjobb gimnáziumokat választani. Szerencsére, ebben semmilyen vita nem volt a pedagógus anyuka, a gyerekek és énközöttem. A sima egyetemi felvételik és diplomák visszaigazolták mindezeket.

ljubityel 2017.11.28. 10:09:57

@DocBulywood: Bocsáss meg, de ezek nagyon izzadságszagú példák! Tudod, mérnöki fejjel úgy gondolkodom, hogy nem avatkozunk bele más szakterület ügyeibe, szakkérdéseibe, se elvileg, se gyakorlatilag. Hogy te is értsed: nem kontárkodunk!

ljubityel 2017.11.28. 10:13:49

@dr. mesterséges színezék: Az általad felhozott példában nem a rendszer sajátosságait vélem felfedezni, hanem valamilyen helyi balf@szkodást. Olyan kerületben lakom, ahol a kerület kiáll az közoktatási intézményei tulajdoni jogaiért. Tehát arra látok testközeli példát, hogy a "klikk" szeretne vinni valamit, csak éppen nem tud.

élhetetlen 2017.11.28. 17:56:01

@Berelhetoreklamfelulet: Igazad van, azt sem tudom, mi az a random access memory. Ne zavarjon, hogy én már akkor is számítástechnikával foglalkoztam, mikor egy „nagy” számítógép ferritgyűrűs memóriájával tele volt egy terem, és te talán még gondolat sem voltál. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a legtöbb ember életében fontosabb a napi élelmiszer ára, mint a ram-é. Egyébként összeadhatnád, hogy egy hónapban mennyit költesz élelmiszerre, és mennyit kütyükre, és, ha ez az utóbbi a több, akkor kezeltesd magad, mert normális ember nem vesz havonta új telefont, tv-t, stb. Vagy egyszerűen próbáld ki, hogy egy hétig nem veszel egy kütyüt sem (nem lesz semmi bajod), vagy egy hétig nem eszel, és nem iszol (nagyon szar lesz, de beprogramozhatod előre valamelyik kütyüdet, hogy mikor hívjon mentőt, és nyissa ki nekik az ajtót). De azért nyugodtan nagyképűsködj tovább! Ennyit a nem létező inflációról.

élhetetlen 2017.11.28. 18:43:53

@DocBulywood: „Mert az esetek 99%-ban valaki vagy seggel egy könyv társaságában, vagy kitanulja a kétkezi szakmát.”A kettő együtt nem megy.” Ez igaz, de egymás után mehetne. Érettségi, utána szakma. A gimi arra lenne jó, hogy olyan alapokat kapjon egy ember, hogy, ha nem megy a felsőoktatásba, akkor is boldoguljon egy szakmában. Megfogalmaztad: „h még a szakmunkásokat SEM tanítják meg tanulni, a fontos dolgokat rendszerezni az önképzésük során, akkor igazad van.”. És efelé halad az oktatás átalakítása. Nem csak az általános ismereteket akarják kivenni a szakmunkás képzésből, de még az okosok szerint az abban a szakmában nem fontos reál ismereteket is. Itt nem kell a fizika, ott nem kell a kémia. Nehogy szakmát tudjon váltani a gyerek! (kezdje előről, ha az első nem jött be). Építőmunkás, burkoló. Nem lenne baj, ha az építőmunkás nem csak húsz év tapasztalata alapján tudná megmondani, hogy mennyi anyag kell, és mit bír ki a fal, hanem ki is tudná számolni, ha a burkoló nem csak azt tanulná meg, hogy a mester által mutatott ragasztót milyen vastagon kell alákenni, hanem utána tudna nézni, hogy milyen új ragasztók jelentek meg a piacon, és értelmezni tudná a használati utasítását, és, hogy milyen esetekben alkalmazható. És, ha emellett megtanult pár Ady verset is, az nem árt meg. Csak egy hülye példa. Egy flexi vízcső felszerelése. A srác főiskolát végzett, aztán mégis a falujában lett vízvezeték szerelő. Fenn csöpög, lekapta, felszerelte a másik végét, most lenn csöpög. Selejt. Egy „rendes” szaki még fél óráig kócolta volna, hogy ne csöpögjön. Érted? Más a szemlélet, ha van ismeret.

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.29. 11:23:43

@élhetetlen:
Van aki amúgy havonta vesz új telót, az hogy te nem engedheted meg magadnak az egyéni szociális probléma. Amúgy meg amit te írtál (és én válaszoltam rá) konkrétan a _KENYÉR_ volt, amit nem szoktam enni, szal a 0-nál nem nehéz többet költeni ram-ra, csak ugye ahhoz azért már kéne a 60iq, hogy a szavak mögé lásson az ember...

élhetetlen 2017.11.29. 16:11:17

@Berelhetoreklamfelulet: Kitettél magadért. Csak az nem vesz havonta új telót, aki nem engedheti meg magának. Vagy, akinek nincs szüksége havonta új telóra. Havonta új szám is kell? Mert akkor már érteni vélem. Egyébként az alapvető élelmiszerek áráról írtam, de belátom ezt nem kellett elolvasnod. Viszont, ha a 60-as iq-val, és a szavak mögé látással jössz, akkor a te feltételezhetően sokkal magasabb iq-dal már összeszedhetted volna, hogy a búza, és a kenyér szó nagyon sokáig az „élet” szóra asszociált a magyar nyelvben. Ja, ezt te nem tudod. Most a ram asszociál az élet szóra, és te csak ramra költesz, élelmiszerre nem. Mert te a szavak mögé is látsz, és nagyon fejlett a beleérző képességed is. Nem csak a IQ-d, de az EQ-d is. Értem.

Berelhetoreklamfelulet 2017.12.01. 12:55:57

@élhetetlen:
beleérző képesség rofl, mivan kifogytál az értelmes érvekből ezért jön a libtard szidás? segítek: náci, cis-scum, bigot, trump supporter is vagyok...

élhetetlen 2017.12.01. 13:42:23

@Berelhetoreklamfelulet: Jó vagy! Én csak arról írtam, hogy a lapostévé lehet olcsóbb, de a napi megélhetés drágább, úgyhogy a 0 infláció nem jelent semmit a hétköznapokban. Erre ilyeneket válaszoltál: „max fogalmad sincs arról, mi mindenben van ram...”, „Van aki amúgy havonta vesz új telót, az hogy te nem engedheted meg magadnak az egyéni szociális probléma.” (És, ha valakit nem érdekel mások szociális problémája, az a beleérző képesség hiányából fakad), „csak ugye ahhoz azért már kéne a 60iq,”. Hát igen az én érveim nem voltak értelmesek (mármint, hogy a legtöbb ember akkor sem vesz magának havonta új telót és tévét, ha megengedheti magának, mert minek), bezzeg ezek az érvek, a te érveid, amiket idéztem, mindent visznek, mert nagyon értelmesek. És gondolom, ki sem fogytál belőlük, de azért nem kell megírnod, hogy a válaszom alapján megállapítottad, hogy az iq-m nem is 60, csak 40. Ja.

Mizantróp. 2017.12.14. 16:05:34

Legfőbb gond az oktatással az, hogy egyáltalán nem élvez prioritást ennek a rendszernek a vezetőinél!